Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska u NATO-u

'Ponosni smo da vas imamo za saveznike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Pentagon je objavio da je NATO obilježio 60 godina svog djelovanja izražavajući dobrodošlicu u Savez dvjema novim zemljama, Hrvatskoj i Albaniji, na obljetničkom summitu u Strasbourgu i Kehlu.

Zapadni saveznici osnovali su NATO kao obrambeni pakt protiv Sovjetskog Saveza 4. travnja 1949. u Washingtonu. NATO je počeo sa 12 država 1949. a proširivan je šest puta do sadašnjeg broja od 28 država. SAD je depozitar Washingtonskog ugovora, a američki predsjednik Barack Obama predao je njegove kopije čelnicima Hrvatske i Albanije, navodi Pentagon u priopćenju.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Jako smo uzbuđeni zbog vašeg sudjelovanja, ponosni smo da vas imamo za saveznike', prenose se riječi koje je tom prigodom Hrvatskoj i Albaniji uputio Obama, te ocjene glavnog tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera da je NATO u svojih 60 godina 'pridonio nezabilježenom razdoblju mira, slobode i napretka za sve svoje građane'. Američki mediji izvjestili su iz Strasbourga sa 60. summita NATO-a o dobrodošlici koju su Hrvatskoj i Albaniji izrazili predsjednik Obama i drugi zapadni čelnici.

>> Hrvatska neće koristiti članstvo u NATO-u za rješavanje problema sa susjedima

'Danas su Hrvatska i Albanija dovršile postupak pristupanja, i pridružile se Savezu kao članice. Toplo im čestitam na tom povijesnom postignuću', prenosi agencija UPI riječi glavnog tajnika Scheffera iz priopćenja NATO-a u Bruxellesu. Svečanost podizanja hrvatske i albanske zastave pred sjedištem NATO-a u Bruxellesu održat će se u utorak, dodaje UPI. Agencija AP također prenosi dobrodošlicu Obame Hrvatskoj i Albaniji, kao i riječi da 'vrata za članstvo ostaju otvorena'. Činjenica da NATO i nakon 60 godina postojanja prima nove članice, dokaz je njegove vitalnosti, ocijenio je američki predsjednik.

'Hrvatska je članica NATO-a Br. 27, a Albanija Br. 28', navodi u subotu bostonski dnevnik The Christan Science Monitor u online izdanju, dodajući kako je summit u Strasbourgu i Kehlu bio 'posljednji krug za te dvije zemlje, u dugom traganju za sigurnošću'. Monitor prenosi i posljednji odgovor predsjednika Obame na konferenciji za tisak na summitu NATO-a, prije odlaska za Prag, u kojem je izrazio priznanje Hrvatskoj i Albaniji.

'Izuzetno smo ponosni na Hrvatsku i Albaniju. One su poduzele izuzetne napore u reformama kako bi dočekale ovaj dan i zato smo im zahvalni', rekao je Obama. Kada je riječ o Balkanu, 'zbog napora NATO, europske pomoći i puno marljivog rada samih ljudi, vidjeli smo stabiliziranje situacije', kazao je. 'Neka od tih postignuća su krhka i ja sam jako zabrinut zbog utjecaja koji gospodarsko opadanje može imati na sposobnost tih različitih zemalja da ostanu usredotočene na postizanje mira i rješavanje razlika pregovorima', rekao je Obama, dodajući kako to nije samo obilježje Balkana već i drugdje u svijetu.

Podsjetio je da je na summitu skupine G20 upozoreno kako gospodarska kriza može prerasti u socijalnu i na kraju u političku krizu, što treba pozorno pratiti i ulagati napore u rješavanje gospodarske krize. 'Mnoge od balkanskih zemalja trebaju osigurati da njihova gospodarstva ostanu stabilna u razdoblju krize, što će pomoći kod šireg pitanja političke pomirbe', kazao je Obama. Puno članstvo u NATO-u za Hrvatsku i Albaniju, prihvaćeno 2008. na summitu NATO-a u Bukureštu, približava Balkan bliže ideje Europe bez granica, i udaljava ga od okrutnih ratova ih 1990-ih godina, navodi The Christian Science Monitor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene