Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija jedva zaustavila prosvjednike

Hrvatska neće koristiti članstvo u NATO-u za rješavanje problema sa susjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće koristiti svoje članstvo u NATO-u za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, nego naprotiv, cilj joj je sigurnost i razvitak svih zemalja regije, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na sjednici Sjeveroatlanskog vijeća u Strasbourgu.

Mesić i premijer Ivo Sanader sudjeluju na sastanku predsjednika država i vlada članica Saveza, prvi put otkako je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a. Kako se doznaje iz izvora bliskog hrvatskom izaslanstvu, Mesić i Sanader zahvalili su zemljama članicama i dužnosnicima NATO-a na prijemu Hrvatske u Savez.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Mesić je rekao da je Hrvatska pristupila tom vojno-političkom savezu kako bi ojačala svoju sigurnost, ali i doprinijela miru, stabilnosti i sigurnosti drugih, osobito zemalja jugoistočne Europe. Pritom smatra da je za Hrvatsku važan ne samo sam ulazak u NATO, nego i cijeli proces pristupanja tijekom kojeg je ispunila niz političkih, gospodarskih i sigurnosnih kriterija.

Sanader potvrdio da će 300 hrvatskih vojnika krenuti u Afganistan

Prema izvorima, Sanader je izrazio nadu da će se vodstvo, koje je iskazano uspješnim proširenjem Saveza, pokazati i u integracijama Hrvatske u Europu ujedinjenu oko zajedničkih vrijednosti - demokracije, mira, solidarnosti i vladavine prava. Premijer je pred čelnicima savezničkih zemalja potvrdio odluku Hrvatskog sabora da Hrvatska u misiji u Afganistanu sudjeluje s 300 vojnika i časnika te je podupro one projekte NATO-a u toj ratom pogođenoj zemlji koji će omogućiti bolji životni standard afganistanskog naroda, doznaje se iz izvora bliskih hrvatskom izaslanstvu.

Obama ponosan što mu je Hrvatska saveznik

'Ponosni smo što vas imamo za saveznike, zaslužili ste mjesto za zajedničkim stolom', rekao je Obama u kratkom govoru dobrodošlice. Uz predsjednike dviju država prigodom predaje kopija ugovora stajali su i premijeri Ivo Sanader i Sali Berisha.

>> Policija potisnula više stotina prosvjednika

Policija na prosvjednike ispalila suzavac

Drugi dan NATO-vog summita na stotine prosvjednika policija je ispalila suzavac kako bi ih spriječila prodoru. Sukob je jutros kulminirao stotinjak metara od mjesta održavanja summita nakon što su prosvjednici probli najbliži sigurnosni koridor te počeli bacati baklje na policiju i vatrogasce. Nije bilo direktnih znakova da je probijena najbliža sigurnosna zona oko svjetskih čelnika.

Policija izvještava da je tijekom noći uhitila 25 prosvjednika, a njih 1800 se mirno razišlo. U međuvremenu, između 100 i 150 prosvjednika započelo je mirni marš u crvenoj sigurnosnoj zoni grada. Prosvjednici su plesali i svirali bubnjeve na ulici u pokušaju da blokiraju cestu kojom bi trebali proći svjetski čelnici koji sudjeluju na NATO-vom summitu.

Kako javlja AP, zbog sigurnosnih je razloga otkazan posjet prvih dama i supružnika bolnici za tumore u Strasbourgu. Naime, oko bolnice okupilo se oko 1.000 izgrednika. Prosvjednici s njemačke strane su se zaputili prema mostu koji spaja Strasbourg i Kehl i zapaljivim bombama zapalili hotel i nekadašnju graničnu postaju između Francuske i Njemačke. Njih ima oko 4,000 i njemačka im policija zasad ne dopušta da pređu na francusku stranu.

Tim su mostom, uz iznimne mjere sigurnosti, prije početka summita prošetali Angela Merkel i ostali čelnici zemalja NATO-a. Prosvjednici su osupnuti golemim policijskim osiguranjem. Za summit je angažirano oko 15.000 njemačkih i 9.000 francuskih policajaca. Prosvjednici, pripadnici raznih udruga civilnog društva, osuđuju ponašanje policije i tvrde da se radi o 'bezumnom nasilju'. Njemačke vlasti procjenjuju da će u raznim prosvjedima u Kehlu, Strasbourgu i Baden-Badenu sudjelovati oko 25.000 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene