Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravilnik prema kojem je premijerka Jadranka Kosor stekla stan u Šeferovoj ulici u Zagrebu je protuustavan.


Ustavni je sud 14. studenog 2001. donio odluku koja nalaže da se ukine Pravilnik o dodjeli stanova i stambenih kredita povjerenih na upravljanje MORH-u donesen u travnju 1996., piše Jutarnji list. Ocjenu ustavnosti Pravilnika zatražio je Boris Ružić iz Pule koji je smatrao da Pravilnik u nejednak položaj dovodi umirovljene vojne osobe u odnosu na aktivna, a aktive vojne osobe u odnosu na ratne stradalnike.

Vezani članci MORH, zgrada Sućut MORH-a i HV-a povodom smrti dva vojnika te vojnog analitičara Jana Ivanjeka: ''Ljubav prema Hrvatskoj vojsci nešto je po čemu ćemo ga svi zauvijek pamtiti'' Vojnik, ilustracija Objavio MORH: Na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen smrtno stradali vojnik

>> Stan premijerke: Sve zakonito ne mora biti i moralno

Ustavni su suci otkrili i da Pravilnik nikada nije objavljen u Narodnim novinama, pa je kao takav u suprotnosti s Ustavom. Pravni učinci nastali primjenom Pravilnika ne poništavaju se automatski, piše list, kad je Ustavni sud ukinuo Pravilnik, nego bi se za svaki pojedinačni stan koji je po njemu otkupljen, trebalo pokrenuti postupak za poništenje. Lista dalje navodi kako je u slučaju premijerke prekršen čak i neustavni pravilnik MORH-a. Prema njemu dvočlana obitelj mogla je dobiti vojni stan do 50 četvornih metara, tročlana do 60, četveročlana do 70, a peteročalna do 80 četvornih metara, a dvočlana obitelj Jadranke Kosor dobila je stan predviđen za peteročlanu obitelj.