Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljoprivrednici koji su godinama obrađivali državnu zemlju na temelju jednogodišnjih potvrda koje su im izdavale općine, mogli bi ostati bez nje!


Ministarstvo poljoprivrede donijelo je naputak da na natječajima za dugoročan zakup koji su u tijeku neće imati nikakvu prednost. Odluka je izazvala buru nezadovoljstva, a Hrvatska poljoprivredna komora traži hitan sastanak s ministrom Čobankovićem.

Vezani članci Što bi donijela neradna nedjelja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vodi li država računa o plaćanju onih koji moraju raditi nedjeljom? Poljoprivrednik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Novim zakonom nametnuta im je obvezna članarina: ''Ne možemo govoriti o nametu''

>> 'Edukacija je ključna da hrvatski seljaci dobiju novac od EU'

>> 'Poljoprivreda je tvornica pod vedrim nebom, ako stane, teško ju je pokrenuti'

>> Seljaci uporni: Iako su jagode isplativije, oni uzgajaju kukuruz

Vladimir Dolenčić već 14 godina temeljem jednogodišnjih potvrda obrađuje 100 hektara državne zemlje. Na novom bi natječaju za zakup mogao ostati bez nje. Vladimirov problem dijeli oko 4.000 poljoprivrednika. Godinama su plaćali zakup i poreze i mislili da će, u skladu sa zakonom, imati prvenstvo. Ali ministarstvo je donijelo sporni naputak za tumačenje zakona. 'Zakon nikakvo tumačenje nije trebao, natječaji koji su do sada bili, išli su u smislu da je dosadašnji korisnik koji je tu zemlju obrađivao imao prednost što je i normalno', kaže Dolenčić.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori tvrde kako je naputak donesen na temelju neslužbenog tumačenja DORH-a da su potvrde bile nezakoniti dokumenti. 'Ako DORH tvrdi da su potvrde nelegalni dokument, tvrdi li onda DORH da je Ministarstvo poljoprivrede u zadnjih pet godina nelegalno isplaćivalo poticaje', pita se Damjan Bogdanović, tajnik HPK.

Kada je čuo da će onaj tko ponudi bolju cijenu dobiti zemlju na kojoj je radio 14 godina, Vladimir je mislio da je to neka greška. 'Ako to nije greška onda je sigurno pogodovano nekom tko ima novaca', kaže Dolenčić koji se nada pravednom natječaju za dugogodišnje korisnike državne zemlje i najavljuje borbu za svoje interese.