Poljoprivrednici iz Općine Čeminac u utorak su mirno prosvjedovali. Okupili su se kako bi upozorili na novopostavljene prometne znakove koji ograničavaju promet vozilima iznad 7 i pol tona te im je time onemogućen prilaz njivama bez dodatnih troškova. Dok poljoprivrednici negoduju, načelnik ističe da je sve po zakonu.

Galerija Mještani Čeminca održali miran prosvjed (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 2 Mještani Čeminca održali miran prosvjed (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 1 Mještani Čeminca održali miran prosvjed (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 4 +1 Mještani Čeminca održali miran prosvjed (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 3

Poljoprivrednici Općine Čeminac za postavljanje novih prometnih znakova prozivaju načelnika jer nisu u mogućnosti bez dodatnih troškova obrađivati svoju zemlju. ''Svako moje priključno vozilo, traktor, kombajn, kamion je teži od 7 tona i on to zna'', kaže Petar Pranjić iz Čeminca.

Vezani članci Prosvjed u Njemačkoj - 6 FOTO Dramatični prizori iz Njemačke: Stotine aktivista prosvjeduju protiv rušenja sela, sukobili se s policijom Kaos u Brazilu - 13 FOTO/VIDEO Strašne scene stižu iz prijestolnice Brazila: Prosvjednici porazbijali zgrade Vlade, više od 400 uhićenih

Dok poljoprivrednici, negoduju načelnik općine Zlatko Pinjuh ističe kako radi po zakonu, a svi oni koji se ne budu držali novih pravila i budu prevozili više od 7,5 tona, dužni su platiti naknadu. ''Ako je prekoračenje od 1 do 9 tona, onda je to 2 kune po toni na kilometar prijevoza'', kaže Pinjuh.

Svi su na gubitku

Zbog nepoštivanja zakona mnogi su već kažnjavani. ''Svi gubimo u tom sistemu, i država i seljak'', kaže Petar Pranjić. Kako nitko ne bi gubio, poljoprivrednici traže pomoć od države. ''Molimo Vladu, premijera, da ukinu Općinu Čeminac, a državno odvjetništvo i institucije nek se bave s njim'', poručuje Milenko Jumić iz Grabovca.

Dok poljoprivrednici prozivaju načelnika, on ih upućuje na one koji su izglasali zakon. ''Neka idu pred Sabor. Sabor je donio odluku o ponašanju na nerazvrstanim cestama Općine Čeminac'', odgovorio je poljoprivrednicima Zlatko Pinjuh.

Neće odustati

Poljoprivrednici najavljuju da neće stati, nego će zatvoriti ceste prema Mađarskoj. ''Mi ćemo biti prisiljeni sve tri ceste zatvoriti i ne pustiti više nikoga ukoliko netko nešto ne poduzme'', upozorio je Matko Perković, član Općinskog vijeća Čeminac.

Dnevnik Nove TV kontaktirao je nadležna ministarstva, no iako su odgovor obećali, on nije stigao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju