Nakon što je ministar Damir Krstičević podnio ostavku, premijer Plenković u ozbiljnim je problemima, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Da je ovime oslabljena pozicija HDZ-a uoči izbora, smatra i politički analitičar Tihomir Cipek.

Galerija


"Plenković je u ozbiljnim problemima kao predsjednik stranke, ne toliko kao premijer, s obzirom na to da je Krstičević za njega važan čovjek u mobiliziranju desnog političkog tijela", ističe Žarko Puhovski i dodaje kako je za Plenkovića svaki scenarij bolji od toga da mu Krstičević ode.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Mijenja se politička slika Hrvatske: "Imamo izuzetno jaku smjenu generacija, glasači su htjeli nova lica, nove programe. Veliki igrači trebaju se ozbiljno zapitati" Tomislav Tomašević održao pobjednički govor - 3 Analitičar otkrio kolike su šanse da Tomašević izgubi u drugom krugu i kome prijeti potpuna katastrofa: "Samo je jedno iznenađenje na ovim izborima..."

"Krstičević nije važan kao ministar, ali Plenkoviću su ozbiljno ugroženi planovi, ako mu Krstičević ode zbog te desnice u stranci. Ta desnica je jednim dijelom pripremna ići sa Škorom ako se ovi organiziraju.

U jeku epidemiološke krize kao važna figura isplivao je ministar Davor Božinović, no on ima izrazito slabu poziciju u desnom krilu HDZ-a.

Plenković se pokazao kao osoba koja ima dobre kvalitete, ima račanovske živce, nastoji ne prebijati preko koljena, ali ima malo vremena zbog izbora i svakako će pokušati uvjeriti Krstičevića da ostane na poziciji ministra obrane", uvjeren je Puhovski. 

Politički analitičar Tihomir Cipek napominje da ovakva tragedija  pokazuje da se stvari preko noći mogu promijeniti. 

"To je pokazatelj kako se ne treba unaprijed proglašavati pobjednika izbora. Premijer je u problemima i ovo bi moglo oslabiti poziciju HDZ-a prije izbora. Krstičević čuva desno krilo HDZ-a, a ova situacija pokazuje da taj segment Vlade nije funkcionirao. Stvari ne funkcioniraju u resoru obrane jer još nije završena istraga ni za tragediju kod Šibenika. Što god se tu napravi, to je udar za Vladu i premijera uoči izbora", napomenuo je Cipek.