Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u kolovozu – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o vladinim politikama i smjeru u kojem Hrvatska ide.


HDZ je i dalje prvi izbor birača s potporom od 33,7 posto. Odmah iza te stranke, ali s pristojnim zaostatkom od 10 postotnih poena, nalazi se SDP, još od rujna 2016. Kolovoz završavaju potporom od 23,3 posto birača.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''HDZ će postupiti po presudi Vrhovnog suda i uplatiti novac u državni proračun. Otklanjam bilo kakvu odgovornost aktualnog vodstva stranke za to vrijeme'' Mislav Bago Novi Crobarometar: Tko je najpopularniji političar, jesu li birači odlučili kazniti predsjednika i premijera zbog javnih nastupa te što smatraju najvećim problemom

Živi zid je treća opcija s potporom od 7,1 posto birača, a Most nezavisnih lista može računati na 6,7 posto potpore.

STRANKE BEZ KOJIH SE NE MOŽE VLADATI

Stranka Milana Bandića 365 trenutačno uživa potporu od 4,5 posto birača. Slijedi je HSS s potporom od 3 posto, a regionalni IDS može računati na potporu od 2 posto, no u Istri je taj postotak zasigurno mnogo veći. HSU uživa potporu od 1,4 posto, Pametno, također, ima potporu birača od 1,4 posto. HNS, dio vladajuće koalicije, trenutačno može računati na potporu od 1,3 posto birača. A Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića uživa 1 posto potpore.

STRANKE MANJE OD 1 POSTO, ALI SU ''VAŽNE I GLASNE''

Narodna strana Radimira Čačića ima 0,9 posto, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih 0,9 posto, HDSSB uživa potporu od 0,7 posto, Hrvatska demokršćanska stranka također može računati na potporu od 0,7 posto birača, Nova ljevica 0,6 posto, HSLS, dio vladajuće koalicije, ima potporu od 0,5 posto, SNAGA uživa potporu od 0,4 posto a GLAS, koji vodi Anka Mrak Taritaš, u prvom testiranju birača uživa potporu od 0,3 posto, HRAST ima 0,2 posto, a neka druga stranka 1 posto. Neodlučnih birača je 8,4 posto.

HRVATSKI PESIMIZAM – STABILNO LOŠE

63 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 26 posto pak misli da ide u dobrom. No možda je utjeha Vladi kako već treći mjesec nema velikog rasta pesimizma, ali ni optimizma. Stabilno smo pesimistični već treći mjesec.

VLADINA POLITIKA I DALJE NEPOPULARNA

Vladinu politiku i dalje većina građana ne odobrava, točnije, njih 58 posto. Već treći mjesec taj broj lagano, ali zamjetno raste. Istodobno pada, ali još uvijek ne dramatično, broj onih koji odobravaju Vladinu politiku. Sada ih je 32 posto. Ne zna njih 10 posto.

ALI VLADA ĆE OPSTATI DO KRAJA

Zato iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji vjeruju da će Vlada odraditi mandat do kraja i trenutačno ih je 67 posto, a da neće, misli pak njih 23 posto. Ne zna 10 posto ispitanika.

Da će Vlada opstati, misli većina HDZ-ovih birača, kao i većina SDP-ovih birača, odnosno, njih 67 posto, većina Mostovih birača, njih 63 posto, kao i Živog zida 70 posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno između 1. i 18. u mjesecu, na uzorku od 971 punoljetnog građanina iz cijele Hrvatske. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju