U nedjelju navečer u Zaprešiću je održana policijska kampanja "Manje oružja manje tragedija". Policija je pozvala na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Galerija Nasilje nad ženama: Ilustracija Velimir Tišma - 2 Velimir Tišma - 1 +1 Davor Božinović

"Vidimo da se nasilje događa. Imali smo poraste nasilja u obitelji u vrijeme pandemije. Poanta je da se broj takvih djela smanji, a za to je potrebna jača društvena klima, ali i suradnja nacionalne razine i naših lokalnih sredina", rekao je ministar Davor Božinović.

Ovu akciju prati reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je razgovarao s Velimirom Tišmom iz Službe prevencije PUZ-a.

"Statistike nisu nimalo dobre. Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje", javio je Mikić i pitao gosta kako tome doskočiti i bilježimo li porast nasilja nad ženama.

"Nažalost u zadnjih osam mjeseci na području čitave Republike Hrvatske imamo povećanje ovih kaznenih djela", rekao je Tišma i dodao kako je ove godine ubijeno 12 žena. Od 22 ubojstva u 12 slučajeva žrtve su bile žene.

Zvonimir Petrović, PU Zagrebačka Kako je policija nakon 11 godina otkrila okrutnog ubojicu? "Gledali smo Google Street View i shvatili..."

Mikić je pitao i zašto su se u MUP-u odlučili spojiti akciju "Manje oružja manje tragedija" s borbom protiv nasilja nad ženama.

Tišma kaže da su analizom ovih slučajeva primijetili da u 36 posto ubojstava u kojima su žrtve žene, 81 posto počinitelja ilegalno je posjedovalo oružje. "Zbog toga i pokrećemo preventivnu kampanju", kazao je pozvao građane, da bez ikakvih sankcija predaju ilegalno oružje ako ga imaju.

U zadnjih godinu dana policija bilježi porast predanog ilegalnog oružja. "Da je kampanja uspješna potvrdio je i UN koji je naglasio da je to jedna od uspješnijih kampanja predaje ilegalnog oružja u povijesti UN-a", kazao je Tišma.

Gdje se žene koje su žrve nasilja mogu javiti za pomoć, pitao je reporter.

Ilustracija Ubojici iz Međimurja produžena kazna zatvora: Provalio u kuću starice i ukrao joj novac

"Najvažnije je da se svi oblici nasilja prijave na 192 i da ne odgađaju u takvim situacijama žrtve, jer onda imamo situaciju gdje se dogodi tragičan događaj. Ono što mi apeliramo i pozivamo je da u takvim situacijama prijave, a mi ćemo se odazvati na poziv", rekao je Tišma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju