Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavio djelatnik bolnice

Policija je još lani provodila izvide zbog anonimne prijave nesavjesnog liječenja u splitskom KBC-u

Nesavjesni liječnici u Splitu - 2
Nesavjesni liječnici u Splitu - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Nesavjesni liječnici u Splitu - 1 Nesavjesni liječnici u Splitu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Nesavjesni liječnici u Splitu - 2 Nesavjesni liječnici u Splitu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nesavjesni liječnici u Splitu - 3 Nesavjesni liječnici u Splitu - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Nesavjesni liječnici u Splitu - 4 Nesavjesni liječnici u Splitu - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Nesavjesni liječnici u Splitu - 5 Galerija 1/5 >>
Prošlo ljeto policija i Državno odvjetništvo raspitivalo se radu KBC-a Split. Ravnateljstvo KBC-a Split pokrenulo je izvanredni unutarnji nadzor zbog pisma u kojem se kardiokirurga optužuje za nestručnost i nesavjesno liječenje.

Još u srpnju policija je provela izvide povodom anonimne prijave nesavjesnog liječenja u splitskom KBC-u. O svojim saznanjima obavijestili su Općinsko državno odvjetništvo koje je izvide i zatražilo. Doznaje se to samo dan nakon otkrića da je zbog navodnog istog kaznenog djela na kardiokirurgiji ove bolnice pokrenut izvanredni nadzor.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

Ravnatelj splitskog KBC-a ni danas pred kamere ne želi. Iako je anonimna prijava očito stigla od zaposlenika koji kolegi na teret stavlja 25 operacija koje navodno nisu izvedene stručno, zbog čega je došlo do četiri smrtna slučaja.

Hrvatska liječnička komora reagirat će kad im se dostave rezultati nadzora.

"Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi pa bez obzira koja je strana u pravu, da li je ona koja je optužena ili ona koja optužuje u oba slučaja hrvatska liječnička komora mora svakako reagirati. Mi ovdje koji radimo u Splitu imamo samo zapravo dobre rezultate zahvaljujući toj kardiokirurgiji", napominje Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

"Mogu reći da sam u mjesec dana imao priliku vidjeti sve što se dešava na odjelu KBC Firule i moram dati sve pohvale tim ljudima koji rade gore.

Osjetio sam kao pacijent dužnost da progovorim o tom prekrasnom odjelu kojeg smatram da je referentni vrijednosti primjerak hrvatskog zdravstva, da spašava život, da liječi naša srca", kaže Tomislav Bižaca iz Splita.

Anonimne prijave zbog navodnih pogreški nisu rijetkost.

"Žao mi je da takva pisma prije dođu do javnosti nego što to unutar KBC-a povjerenstvo za kvalitetu dobro prouči i dok ne donese neki određeni zaključak. Možda je to zbog toga jer ljudi nemaju povjerenja da će liječnici sami jedni druge provjeravati", napominje Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo.

Aktivisti pak upozoravaju da čak i kad se propusti dokažu, kazni nema.

"Postoji opomena pred otkaz, zatim otkaz, ako se takvo ponašanje takvo nastavi, i naravno oduzimanje licence. U Hrvatskoj je problem što zbog nedostatka liječnika većina propusta prolazi ispod tepiha jer ne bi imao tko raditi", kaže Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Iz Ministarstva zdravstva doznajemo da će uskoro i oni poslati inspekciju u splitsku bolnicu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene