Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici su bezočno slagali javnost tvrdnjama kako su najlošije plaćeni među kolegama iz susjednih zemalja. Pritisnuti činjenicama, iz Sabora se međutim nisu ni ispričali.


Dok su jučer bijesno napadali sve odreda, danas tek priopćenje u kojem laži nazivaju 'neujednačenim podacima' i 'manjim pogreškama'.

Vezani članci Slika nije dostupna KARAMARKO OBEĆAO Pobjede li na izborima, zastupnici, ministri i premijer imat će niže plaće Slika nije dostupna Evo koliko naši europarlamentarci zarađuju od aktivnosti izvan EP-a

Radi objektivnosti provjerili smo podatke koje su servirali u Saboru tvrdeći da su samo Mađari i Moldavci manje plaćeni od naših zastupnika. Tako ispada da plaća susjeda Srba nije 2500 kako tvrdi naš Sabor već oko 1300 eura. Zastupnici u Rumunjskoj nemaju plaću od 1800 već samo 972 eura.

Suočeni s istinom u Bebićevom uredu priznaju pogrešku. 'Podatke smo prikupljali anketnim upitnikom od naših veleposlanstava. Podaci koje smo primili nisu bili nažalost sasvim ujednačeni. Smatrali smo da je neujednačenost podataka manja pogreška od toga da se oni ne prezentiraju', stoji u priopćenju predstojnika ureda predsjednika Sabora dr. sc. Miše Munivrane.

>> Lažnim podacima na braniku saborskih privilegija

Tvrde kako nisu namjerno bez kriterija ne odvajajući bruto od neto iznosa plasirali podatke koji daju sliku siromaštva u lisnicama hrvatskog zastupnika. No, i podaci koji ne utječu na ljestvicu su netočni. Mađari su još siromašniji, jer nemaju plaću od 1084 već 920 eura. Slovenci nemaju 4500 mjesečno u lisnicama već prosječno oko 2500 eura.

Najsporniji je i dalje podatak o plaćama naših zastupnika. Nemaju mjesečno 1800 eura kako tvrde saborske službe već više od 2 tisuće eura minimalno.

'Izračunavanje najmanje plaće zastupnika u Hrvatskom Saboru izračunato je prije povećanja od 6%, premda dozvoljavam da se u preračunavanju mogla potkrasti manja pogreška', dodao je Munivrana u priopćenju. No ta manja pogreška u saborskom slučaju iznosi više od 1000 kuna.