Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Europsku uniju za točno 365 dana ući će i Hrvatska. Ulazak na jedno od najvećih tržišta svijeta s pola milijarde potrošača izazov je gospodarstvu. Građanima je međutim važno hoće li se tada lakše zaposliti i hoće li plaće biti veće.


Hrvatska za godinu dana postaje 28. europska zvjezdica. Pristupit će jednom od najvećih svjetskih tržišta koje ima 502 milijuna stanovnika i prostire se na više od 4 milijuna četvornih kilometara.

Vezani članci Ivan Uravić, Crveni križ - 2 Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća. Stručnjak otkriva ključne greške koje rade kupači Premijer Andrej Plenković Konferencija o budućnosti Europe: Plenković s predsjednikom Europskog parlamenta razgovarao o BiH, Schengenu i cjepivu

'Od danas definitivno za svoje odluke odgovornost snosimo sami. Uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama', rekao je Zoran Milanović 22. siječnja 2012.

Povijesnom odlukom na referendumu Hrvatska je prihvatila i europska pravila igre. No granica se neće odmah ukinuti. Na ulazak u takozvani "šengen" može se čekati još godinama. No zato odmah ulazimo u carinsku uniju.

>> Rumunjski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Straha od ovog pitanja 'imate li što prijaviti' više neće biti. Studenti će moći na europska sveučilišta, a radna snaga još čeka zeleno svjetlo većine članica.

Zasigurno će pojeftiniti telefoniranje s inozemstvom s dosadašnjih 7 do 12 kuna po minuti na manje od dvije. Ni euro neće skoro u optjecaj u Hrvatskoj, ali bi kamate mogle pasti.

U zajednički proračun Unije Hrvatska će izdvojiti oko 4 milijarde kuna na godinu. Ukinut će se nulta stopa PDV-a na kruh i mlijeko. U poljoprivredi i ribarstvu propisane su kvote. No zato se kvalitetni projekti mogu nadati milijardu i pol eura iz EU fondova.

Bolji standard ulaskom u Uniju u Hrvatsku neće doći sam po sebi. Za bolji život trebat će se zasukati rukavi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.