Povjerenici će kontrolirati provode li se u njihovim tvrtkama zakoni o gospodarenju otpadom, a nepravilnosti prijavljivati nadređenima.


O otpadu će se od ove jeseni u tvrtkama brinuti povjerenici za otpad. Svi koji imaju više od 50 zaposlenih do sredine srpnja morali su imenovati Povjerenika koji brine o provođenju Zakona o gospodarenju otpadom. U Ministarstvu zaštite okoliša poručuju da se tako čuva priroda, ali i smanjuju troškovi tvrtki. Povjerenici o otpadu brinu uz svoj redovit posao, a poslodavci im moraju platiti edukaciju.

Vezani članci Smeće u Zagrebu - 5 Dok se Zagreb zatrpava smećem, Tomašević zatrpava novim ''zelenim'' obećanjima: Jedino što će ubrzo stići bit će veći računi Konferencija o neodrživosti postojećeg odlagališta otpada Kaštijun Nakon prosvjeda protiv Kaštijuna ogradili se od prozivanja IDS-a: "Ograđujemo se od spornih izjava, mi smo apolitična skupina"

Povjerenike za otpad imat će dakle sve tvrtke s više od 50 zaposlenih, poput škola, fakulteta, privatnih tvrtki i bolnica. U Merkuru će tu funkciju obavljati Ljerka Pračinec.

'Nije formalno imenovanje, to je odgovaran posao zato jer mi u skladu sa zakonom plaćamo kazne ako ne poštujemo zakon, to je izuzetno odgovoran posao', rekla je voditeljica odjela za održavanje higijensko sanitarnih uvjeta KB Merkur Ljerka Pračinec.

U Hrvatskoj je svega 3 posto mladih poduzetnika

Povjerenici će kontrolirati provode li se u njihovim tvrtkama zakoni o gospodarenju otpadom, a nepravilnosti prijavljivati nadređenima. U Ministarstvu okoliša očekuju povećanje reciklaže, a tvrtke tako mogu znatno smanjiti troškove.   Povjereniku se radi obavljanja obveza mora osigurati dostatno vrijeme tijekom radnog vremena, mogućnost stručnog informiranja i usavršavanja te odgovarajuća sredstva za rad. No zakon za povjerenike ne propisuje veću plaću ili dodatne sate. Ta je odluka na poslodavcu.

'Ako netko radi u punom radnom vremenu, jasno je da u sklopu toga radnog vremena neće moći obaviti i ovaj dopunski posao', najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Sasvim sigurno je da mu zbog toga nitko neće platiti prekovremeni, ali zato zakonom obaveznu edukaciju od 25 sati mora platiti poslodavac.

I po OVOM smo na začelju Europe

'To je još jedna antipoduzetnička mjera ove države, najlakše je sve prenormirati, propisati poduzetnicima, posebno poslodavcima, sulud je kriterij broja zaposlenih za otpad, netko s 3 zaposlena može proizvoditi ogroman otpad', smatra predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika (HUP) Petar Lovrić. Tko će podučavati povjerenike znat će se idući mjesec. Prijave obrazovnih institucija su za sada stigle s tri adrese.

'Naučit će kako napraviti plan gospodaranja otpadom , kako raditi na odvojenom prikupljanju otpada, kako skladištiti otpad, što napraviti s opasnim otpadima i na takav način izbjeći plaćanje nepotrebnih kazni', kaže voditelj centra poslovne edukacije Algebra Milan Dukić.

Kazne se penju do nekoliko stotina tisuća kuna, a velik dio odgovornosti za nebrigu o otpadu na izabranim je povjerenicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju