Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alan Sumina i Zoran Vučinić iz tvrtke Nanobit proglašeni su poduzetnicima godine u prvom hrvatskom izboru EY Poduzetnik godine, u četvrtak navečer u zagrebačkom klubu Lauda.


Tvrtka Nanobit je u posljednje tri godine sa 700.000 kuna prihoda dogurala do 13 milijuna kuna, a njihove je igre za tzv. pametne telefone samo u Apple Storeu preuzelo 40 milijuna ljudi.

Vezani članci Mate Rimac Mate Rimac pozirao sa svojim velikim idolom pa se pohvalio: "Kada ti heroji postanu prijatelji i kupci" Mate Rimac (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Mate Rimac otkrio kolike su zapravo plaće u njegovoj firmi: "Ne tvrdim da su fantastične, ali..."

Sumina i Vučinić predstavljat će Hrvatsku u Monte Carlu gdje će se naći 60 najboljih poduzetnika svijeta. Cilj spomenutog izbora, koji je potekao u SAD-u prije 28 godina, promicanje je poduzetništva, odnosno promoviranje dostignuća najboljih svjetskih poduzetnika.

Kako je Nanobit, najuspješnija gaming tvrtka u Hrvatskoj, uspjela osvojiti svjetsko tržište

Nanobit je pokrenut 2008. godine bez gotovo ikakvog početnog kapitala s posuđenim novcima za kupnju prvog osnovnog sredstva, rekli su dobitnici glavne nagrade.

Samostalno su osmišljavali dizajnirali i programirali mobilne aplikacije i igre, da bi danas, uz 50 zaposlenika, imali 20 proizvoda i gotovo tri milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Danas je Nanobit jedna od najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Europi.

Rimcu nagrada za inovativnost

Mate Rimac iz tvrtke "Rimac Automobili" dobitnik je nagrade u kategoriji "Tehnološka inovativnost".

Preuzimajući nagradu Rimac je izjavio kako je srce tvrtke koju vodi, upravo tehnologija. Tvrtka Rimac Automobili bavi se razvojem i proizvodnjom super sportskih električnih automobila, električnih pogona, baterijskih i upravljačkih sustava i sl.

Dobitnik nagrade u kategoriji "Međunarodno postignuće" je Alojzije Šestan iz tvrtke Šestan-Busch koja već 20 godina uspješno posluje u proizvodnji antibalističkih borbenih kaciga. Proizvode isporučuju u više od 60 zemalja na četiri kontinenta, a izvoze 98 posto proizvodnje. Do sada su proizveli i isporučili više od 1,1 milijun kaciga, naveo je Alojzije Šestan.

Poduzetništvo - pobjeda znanja i hrabrosti

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i ujedno predsjednik žirija koji je izabrao pobjednike između šest finalista, naglasio je da poduzetništvo shvaća kao pobjedu znanja i hrabrosti.

"Želja mi je da polako, korak po korak, skidamo stigmu s poduzetništva. S druge strane ne želim da mladi uzore traže među starletama i nogometašima već da im uzor budu znanje, trud, moral i etika", rekao je Tedeschi.

Ministar Gordan Maras koji je nazočio hrvatskom izboru EY Poduzetnik, istaknuo je kako je bitno da poduzetnici idu naprijed, a da će u tome uvijek imati pomoć države.

"Važno je da idemo naprijed, kad poduzetnik ima ideju bitno je da ide naprijed", kazao je Maras nabrojivši sve važnije izume koje je Hrvatska dosad dala svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook