Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivana odluka

Sabor odbio osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podnevnim glasovanjem o raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u srijedu će zaključiti aktualnu sjednicu započetu sredinom rujna, zastupnici se u klupe ponovno vraćaju 14. studenog.

U 9:30 sati nastavljena je 9. sjednica Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Konačni prijedlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti, o probaciji, o lovstvu, upućivanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije, prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, neke su od točaka koje čekaju izglasavanje.

Sabor bi u drugo čitanje trebao poslati paket zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, prijedloge zakona o Državnom inspektoratu, o udžbenicima itd. Prije glasovanja, zastupnici će raspraviti Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2017. godinu.

Agencija je lani riješila ukupno 645 predmeta, odnosno u 20-godišnjem radu više od osam tisuća predmeta.

Neriješenih je lani ostalo 18 predmeta, a Visoki upravni sud je donio devet presuda u kojima su tužbe protiv Agencije odbačene odnosno odbijene. Trajanje sudskih postupaka iz područja tržišnog natjecanja od oko 200 dana svrstava Agenciju na visoko drugo mjesto po ažurnosti postupanja u Europskoj uniji.

 

Sa 74 glasova protiv i 48 za Sabor je odbio osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor.

Stanku prije glasovanja zatražili su i Klub HDZ-a, Klub Živog zida i Snage, te klub zastupnika Mosta.

12:17 - Nezavisni Željko Glasnović je rekao kako bi trebalo ukinuti stanke, jer je to, kaže, čupanje dlaka sa zmijske stražnjice.

12:15 - Nikola Grmoja iz MOST-a također je pozvao zastupnike HDZ-a da razmisle kako će glasovati o Povjerenstvu za Agrokor.

12:08 - Peđa Grbin iz SDP-a u ime Kluba zastupnika SDP-a zatražio je stanku kako bi se savjetovali o glasovanju vezano za točku o Povjerenstvu za Agrokor. Pozvao je zastupnike HDZ-a da razmisle kako će glasati. "Ortački kapitalizam u Hrvatskoj dobio je novi zamah, tražim stanku kako bi HDZ mogao razmisliti o tome kako će glasovati.

9:44 - Gordan Maras iz SDP-a rekao je da u Hrvatskoj svaki dan imamo na djelu ortački kapitalizam, osvrnuvši se na promociju knjige Martine Dalić. Podsjetio je na uzvanike na promociji, rekavši da neki od njih pomažu gospodarstvenike u nepoštenim radnjama. 

9:30 - Mostov Nikola Grmoja, na početku zasjedanja, zatražio je stanku zbog, kako je rekao, neplaćanja računa od strane muža od ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić. Prema pisanju medija njemu je Grad Zagreb oprostio komunalne dugove. "Grad Zagreb oprašta dugove osobi koja je utukla pet milijuna kuna u štetni projekt na rijeci Cetini, a on je osoba koja se ne može nazvati socijalnim slučajem. Ova mistrica štiti protupravno korištenje novca. Ova nas Vlada iz dana u dan skandalizira, mi ne možemo vjerovati što vi činite", rekao je Grmoja i zaradio opomenu predsjedavajućeg Furia Radina koji nije želio odobriti stanku, jer ona nema veze s dnevnim redom Sabora.

Potporu Grmojinom zahtjevu za stankom dao je i SDP-ovac Gordan Maras, koji je također zahtijevao stanku, no ni njemu nije odobrena te su obojica zaradili opomene.

Maras je nastavio provocirati, a Radin je potom rekao: "Neću Vam dati drugu opomenu jer mi nije isto voditi sjednicu kada Vas nema!".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene