Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud je zaključio kako je nesporna činjenica da je pravo na uvećanje plaće po osnovi radnog staža već godinama organski i strukturalni dio plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, te da to pravo ima nespornu pravnu osnovu u domaćem pravnom poretku.


Ustavni sud je na prijedlog sindikata pokrenuo postupke za ocjenu ustavnosti zakona kojim su državnim i javnim službenicima ukinute naknade po ostvarenom radnom stažu od 4, 8 i 10 posto, te zakona kojim su zaposlenima u javnim službama uskraćene isplate regresa i božićnica.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković: ''Nemam potrebe uplitati se u Milanovićeve ješke. On nek' govori što hoće'' Službenica u pravosuđu (Foto: Dnevnik.hr) Prijeti li nam uskoro blokada važnog sustava? Imaju mizerne plaće, a rade s najopasnijim kriminalcima. I sada su rekli da im je dosta

Ustavni sud je pritom ocijenio da nije nužno posegnuti za privremenom mjerom koja bi dovela do neprimjenjivanja spornih zakona do konačnih odluka, a donijet će ih nakon provedbe punog ispitnog postupka.

Sud u Muenchenu potvrdio optužnicu protiv Josipa Perkovića

Postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža Ustavni sud je pokrenuo na temelju prijedloga devet sindikata i petstotinjak osoba koji su tvrdili da je Vlada pod izlikom navodne mogućnosti derogiranja pravnog poretka u uvjetima teške gospodarske situacije povrijedila pravo na kolektivno pregovaranje i obezvrijedila kolektivne ugovore.

Ustavni sud je zaključio kako je nesporna činjenica da je pravo na uvećanje plaće po osnovi radnog staža već godinama organski i strukturalni dio plaća zaposlenih u državnim i javnim službama, te da to pravo ima nespornu pravnu osnovu u domaćem pravnom poretku.

Zbog navedenih razloga, naveo je sud, država mora pokazati kako ima iznimno snažne, objektivne i relevantne razloge da bi se miješanje u to pravo s njezine strane moglo smatrati opravdanim, pri čemu je ustavnosudski nadzor nad ograničenjima tog prava stroži s obzirom da je riječ o sredstvima koja su pod zaštitom Ustava.

Odvjetnik za nedolazak na sud dobio ispričnicu od ginekologa

Pojedini predlagatelji prigovorili su da je Vlada zlorabila svoju ustavnu ovlast za predlaganje zakona te se time država umiješala u sustav kolektivnog pregovaranja silom, a donošenjem tog zakona radnici su stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na državu kao poslodavca.

Osim toga, navodili su da je osporavani zakon dizajniran da pogoduje vlasti kako bi na domišljat način izbjegla svoje ugovorne obveze te jednostrano uskratila kolektivnim ugovorima zajamčena prava.

Kad je riječ o Zakonu o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, čiju je ocjenu tražila Matica hrvatskih sindikata, sud je zaključio da regres i božićnica nisu sastavni djelovi plaća, ali ipak imaju neospornu pravnu osnovu u domaćem pravnom poretku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju