U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u ponedjeljak ujutro počeo je drugi krug pregovora sa sindikatima o izmjenama šest radno-mirovinskih zakona kojima se želi regulirati mogućnost ostanka u svijetu rada i nakon 65. godine.

Galerija Krešimir Sever (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predsjednici sindikalnih središnjica (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Prosvjed protiv mirovinske reforme (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Inicijativa 67 je previše (Foto: Dnevnik.hr)

Pregovarat će se o daljnjem utjecaju na Zakon o radu i druge prateće zakone vezano uz najavu Vlade da bi podigla dob s kojom se zakonskom odredbom odlazi u mirovinu, odnosno s kojom se prekida radni odnos sa 65 na 68 godina, rekao je novinarima prije sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vezani članci Krešimir Sever Zašto ove godine nije bilo povorke sindikata? Sever: "Ljudi su siti tih manifestacijskih kolona" Uskrsna košarica - 2 Kako je inflacija ukrala Uskrs: Pogledajte koliko će tročlana obitelj potrošiti za blagdanski stol

Ovi zakoni definiraju kada silom zakona prestaje radni odnos i ne treba ih, kaže, miješati sa Zakonom o mirovinskom osiguranju koji definira kada se stječe pravo na starosnu mirovinu. "Onima koji ne mogu raditi dulje, treba omogućiti da sa 65 godina odu u mirovinu bez penalizacije i kažnjavanja, a one koji mogu i žele raditi dulje ostavilo bi se u svijetu rada do 68 godina", istaknuo je Sever.

Ne sviđa mu se, kaže, što se predstavnici Vlade odvojeno sastaju sa sindikatima, a odvojeno s poslodavcima s kojima je sastanak zakazan u podne.

''Mi smo uvijek po strani''

"To je samo dokaz da poslodavci, koji inače glasno govore da su zauzeti za socijalni dijalog, koriste svaku prigodu da bi dvostrano razgovarali s vlašću. Očito je da se ta njihova priča nastavlja, oni imaju vrlo jak ulaz u vladu, a mi smo uvijek po strani i to nije dobro", rekao je Sever. Bilo bi logičnije, kaže, da se o ovoj temi razgovaralo zajedno.

Pregovori se održavaju o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji su od prošloga tjedna u javnoj raspravi.

Vlada se odlučila na izmjene tih šest zakona kako bi omogućila ostanak u svijetu rada i nakon 65. godine života, a nakon što je prihvatila zahtjeve inicijative "67 je previše", koje je svojim potpisima podržalo više od 700.000 građana. U podne u Ministarstvu će se održati odvojeni sastanak s predstavnicima poslodavaca. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju