Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do kraja iduće godine sve će se ordinacije primarne zdravstvene zaštite te laboratoriji i ljekarne povezati u integrirani informacijski sustav, što će pojednostavniti rad medicinskog osoblja, a pacijente osloboditi nepotrebnog "šetanja" po ordinacijama, najavljeno je danas u Vladi na svečanom otvaranju integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite.


Početak provođenja projekta informatizacije, kojega je izradila tvrtka "Ericsson Nikola Tesla" i nekoliko manjih domaćih informatičkih poduzeća, danas je službeno označio predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuvši da će se njime liječnici riješiti nepotrebne administracije, pacijenti neće morati "šetati" po ustanovama, a smanjit će se i mogućnost korupcije zbog transparentnosti cijelog postupka.

Vezani članci Kujundžić sa županima (Foto: Pixell) Kujundžić sa županima: "Lako je tražiti uključivanje, ali županije nisu u stanju sanirati zdravstveni sustav" Liječnik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/Pixsell) Potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru: Pogledajte koliku će povišicu dobiti liječnik s 20 godina staža

U sklopu projekta već je informatički povezano 350 ordinacija opće i obiteljske medicine, do kraja godine započet će povezivanje pedijatrijskih, ginekoloških i stomatoloških ordinacija te laboratorija i ljekarni, tako da će se do kraja 2008. informatički povezati svih šest tisuća ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Za pacijenta projekt informatizacije konkretno znači da će
provlačenjem njegove zdravstvene iskaznice liječnik u
kompjuteru imati uvid u cjelokupni njegov dosadašnji karton, a pristup "elektronskom kartonu" imat će i liječnici u svim drugim ordinacijama u Hrvatskoj, ako pacijent kod njih bude trebao zatražiti pomoć.

Pacijenti ubuduće neće morati sami ići po nalaze pretraga u
laboratorije jer će oni elektronski stizati kod njihovih liječnika,
moći će se na pregled naručiti putem Interneta, a pacijenta će na specijalistički pregled unutar ustanove primarne zaštite moći naručiti i njegov liječnik koji će pred sobom imati pregled slobodnih termina.

Medicinski podaci, istaknuto je na predstavljanju, trajni su i tajni. 

Trajni jer se ne mogu naknadno mijenjati, brisati ili dodavati, a tajni jer im može pristupiti samo medicinsko osoblje i pacijent.

Informatizaciju su pozdravili i u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) jer će im preglednost rada liječnika omogućiti kontrolu i smanjenje troškova, a primarna zdravstvena zaštita moći će se plaćati prema izvršenom radu, a ne kao dosad putem glavarina, odnosno iznosa koji HZZO plaća liječniku prema broju prijavljenih pacijenata.

Svoje su zadovoljstvo pokrenutim projektom izrazili i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer će im integrirani podaci omogućiti pregledno praćenje pojavnosti bolesti i postupaka liječnika, što omogućuje i bolju prevenciju.

U projekt je dosad uloženo 70 milijuna kuna, još će se tijekom godine za informatičku opremu ordinacija obiteljske medicine uložiti 40 milijuna, te još 80 milijuna kuna za pedijatrijske i ginekološke ordinacije.

Radi se o velikim novcima, ali je svugdje u svijetu dobit od takvih projekata višestruko nadmašila uloženo, napomenuo je ministar zdravstva Neven Ljubičić.