Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvorenici zatvora u američkoj vojnoj bazi Guantanamu među kojima desetak štrajka glađu, smješteni su u subotu u pojedinačne ćelije nakon pobune u kojoj su vlasti morale koristiti gumene metke, priopćile su vojne vlasti.


Zapovjednik je 'naredio premještaj zatvorenika iz zajedničkih u pojedinačne ćelije radi zdravlja i sigurnosti zatvorenika', rekao je glasnogovornik zatvora Robert Durand u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Zatvorenici u Guantanamu obožavaju OVAJ EROTSKI roman Slika nije dostupna SAD objavio imena 55 zatvorenika određenih za puštanje iz Guantanama

'Odluka je odgovor na pokušaj zatvorenika da čuvarima onemoguće vizualni nadzor tako što su prekrili nadzorne kamere, prozore i staklene stijenke', rekao je.

Čuvari su intervenirali kako bi uklonili te zapreke ali su 'neki zatvorenici pružili otpor improviziranim oružjem, nakon čega su ispaljeni metci', dodao je, ne rekavši o kakvim je metcima riječ.

'Nitko od čuvara i zatvorenika nije teže ranjen', po istom izvoru koji nije htio navesti druge pojedinosti.

>> Najmlađi zatvorenik Guantanama i posljednji zapadnjak otišao u Kanadu

'Jedina konstanta u Guantanamu je da je sila uvijek izazov logici i zdravu razumu', rekao je odvjetnik dvojice Kuvajćana koji štrajkaju glađu, pukovnik Barry Wingard u elektroničkoj poruci poslanoj AFP-u. Wingard je dodao kako se nada da će intervenirati Međunarodni odbor Crvenoga križa koji jedini ima pristup zatvoru.

Po riječima odvjetnika, velika većina od 130 zatvorenika u tom zatvoru br. 6 štrajka glađu pošto su im početkom veljače pretraženi Kurani na način koji su oni ocijenili oskvrnućem. Kako navodi Pentagon, u četvrtak su u štrajku sudjelovala 43 zatvorenika, što je četiri puta više nego prije mjesec dana, među kojima jedanaestorica primaju hranu putem infuzije.

U zatvoru je ukupno 166 zatvorenika, većina je ondje dulje od 11 godina, bez optužnice i suđenja, a američki predsjednik Barack Obama nije održao obećanje o zatvaranju spornog zatvora na Kubi u kojem SAD drži osumnjičene za terorizam.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook