Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmlađi zatvorenik i posljednji Zapadnjak u američkoj vojnoj bazi Guantanamu Omar Khadr u subotu je poslan u rodnu Kanadu na odsluženje ostatka zatvorske kazne.


Kanadski ministar javne sigurnosti Vic Toews rekao je da je Khadr, kojemu je bilo 15 godina kad je 2002. zarobljen kao borac u Afganistanu, avionom prebačen u vojnu bazu u Trentonu u kanadskoj pokrajini Ontariju, a zatim u zatvor Millhaven.

Vezani članci Oluja Dorian stigla do Kanade (Foto/Screenshot/Reuters) Oluja Dorian stigla do Kanade: 460.000 domova bez struje, vjetrovi od 160 km/h Skok (Foto: Screenshot/YouTube) Skočio niz slap visok 260 metara, samo najhrabriji mogu doživjeti takvu ekstazu

>> Osuđenik na smrt oslobođen nakon 15 godina zatvora

Američki sud za ratne zločine ga je 2010. osudio na 40 godina zatvora premda je postojala nagodba da će odslužiti manju kaznu nakon što prizna da je bio pripadnik Al Kaide koji je ubio američkog vojnika.

Khadrov slučaj je bio kontroverzan i u Kanadi i u inozemstvo s obzirom na dob u kojoj je bio zarobljen te na prirodu njegova zatočenja i ispitivanja a i zbog nevoljkosti kanadskih vlasti da bude zatočen na njihovom teritoriju.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook