Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Nove TV

U 30 dana preokrenut trend podrške Vladi RH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo postizborno istraživanje koje provodi agencija IPSOS PULS, a objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuje značajne promjene trendova. Prvi je povratak optimizma.

U prosincu je s dolaskom nove vlasti, dramatično pao broj pesimista, a povećao se optimizam.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV, donosi novi Crobarometar U Dnevniku Nove TV Novi Crobarometar: Jesu li dugi štrajk u pravosuđu i afera s plinom ostavili trag na popularnosti Vlade?

Svaki treći ispitanik misli da zemlja ide u dobrom smjeru, dok je to prije izbora mislio svaki deseti Hrvat. Istodobno 50 posto građana misli da idemo u lošem smjeru. Još mjesec prije izbora njih je bilo 83 posto.

>> Nova Vlada planira uvesti 'otvoreni kod' u javnu upravu

>> Najavljen zaokret: Promjena PDV-a, objava registra branitelja, smanjenje potrošnje...

>> Ovo su prva tri poteza ministra zdravlja

Očekivano, došlo je do promjene raspoloženja uglavnom kod birača Kukuriku koalicije. Njih 45 posto misli da idemo u dobrom, a 42 posto da idemo u lošem smjeru. Pesimizam, istina manji, još je kod birača Laburista, sada je to 59 posto u odnosu na više od 80 posto prije mjesec dana. Samo 26 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru.

2011. BOLJA NEGO 2008. i 2004.

Prema podacima ovo je bolja godina nego 2008., ili nakon druge pobjede HDZ-a, ali lošija nego nakon prve pobjede HDZ-a. Tada, na početku 2004., 43 posto građana mislilo je da idemo u dobrom smjeru, a njih 37 posto da idemo u lošem smjeru. 2008. je slika nešto lošija. 52 posto birača mislilo je da idemo u lošem smjeru, a svaki treći ispitanik mislio je da idemo u dobrom smjeru.

MILANOVIĆ IMA DOBAR VJETAR, ALI..

Ovo je očekivani postizborni optimizam koji vlast može iskorisiti ili će on nestati vrlo brzo. Vidljivo je kako se u mjesec dana preokrenuo trend. Milanovićevi 'saveznici' pripadnici su zlatne generacije od 45 do 60 godina života, visokoobrazovani i Zagrepčani.

Pesimisti ili oni za koje mora ulagati više napora su mlađi, s osnovnom školom, Slavonci i Dalmatinci.

VLADA ĆE BITI BOLJA

Uspoređujući novu i staru Vladu, Milanovićev kabinet je u prednosti. Naime, 58 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 11 posto da ide u lošem smjeru, da će biti isto misli 24 posto ispitanika.

Zanimljivo, nakon izbora pesimistični su postali optimistični i to uglavnom birači vladajuće koalicije s više od 80 posto. Pozitivno raspoloženje je i kod birača Laburista, ostalih ili neodlučnih birača. HDZ-ovi birači su podijeljeni, 28 posto ih misli da je loše, 26 posto da je bolje, a 37 posto da je isto.

MILANOVIĆ S VELIKOM POPULARNOŠĆU U BANSKIM DVORIMA

Zoran Milanović sada uživa potporu koju nikada nije imao, 62 posto birača ima pozitivno mišljenje o njemu. Još prije izbora tako je mislilo njih 48 posto. U svojoj koaliciji lider je s potporom od 90 posto, a zanimljivo i svaki treći birač HDZ-a ima pozitivno mišljenje o njemu.

Jadranka Kosor u oporbu odlazi s potporom 29 posto birača. Lagano joj je porasla potpora, a u HDZ-u pozitivno o bivšoj premijerki misli 72 posto birača.

Predsjednik Josipović uživa potporu 80 posto birača.

MILANOVIĆ KAO SANADER 2004.

Ako pogledamo usporedne podatke na početku prvog i drugog mandata HDZ-a, sada je situacija slična početku 2004. Tada je pozitivan dojam o Sanaderu imalo 65 posto birača, a o lideru oporbe Ivici Račanu 50 posto.

2008. pozitivno je o Sanaderu mislilo 51 posto birača, a o Zoranu Milanoviću njih 50 posto. Ovo su važne usporedbe ne samo za Milanovića, već i Jadranku Kosor koja ima najlošiji rejting lidera oporbe.

SVE ISTO KAO I PRIJE IZBORA

Kukuriku koalicija je i nakon izbora najjača politička opcija s 41 posto potpore birača. HDZ odlazak u oporobu dočekuje s 23 posto. Laburisti su kao treća opcija na 5,3 posto. Zanimljivo, HSLS, koji ne postoji kao parlamentarna stranka, uživa potporu 3,6 posto, a HSP s istom sudbinom je na 3,5, dok je HSS na 3,1 posto birača.

HDSSB kao regionalna stranka ima 3 posto potpore, Ruža Tomašić sa svojim HČSP-om ima 2,8 posto potpore, a Ivan Grubišić 2,8 posto. Ljubo Jurčić sa svojim projektom nije ušao u Sabor, ali ima 2,3 posto potpore. Ostale stranke imaju 2,8 posto birača, a neodlučnih je 6,3 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene