Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E–uprava

Najavljen zaokret: Promjena PDV-a, objava registra branitelja, smanjenje potrošnje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvom radnom sastanku nove Vlade RH obavljene su pripreme za prvu vladinu sjednicu koja će se najvjerojatnije održati u četvrtak.

Prema riječima ministra financija Slavka Linića, doneseni su i obrisi proračuna za 2012. koji predviđaju smanjenje potrošnje.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

'Potrošnja će biti smanjena, a hoće li to biti pet ili devet milijardi, još će se vidjeti', izjavio je, nakon sastanka, novinarima ministar Linić, koji je potvrdio promjene u sustavu PDV-a. Pritom nije želio komentirati moguće podizanje opće stope PDV-a na 25 posto.

>> Nova Vlada planira uvesti 'otvoreni kod' u javnu upravu

>> Uskoro će se opet moći prosvjedovati na Markovu trgu

Promjene će biti, rekao je, provedene na način da se jasno naznači koje socijalne i privredne kategorije trebaju manji PDV.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, uoči sastanka, novinarima je izjavio da proračun i reforme ne mogu čekati, te istaknuo važnost ključnih projekata koje zemlja mora realizirati da bi se zaustavio slobodni pad.

Prvi radni dan u Vladi

Premijer Zoran Milanović jutros je oko 8:30 sati došao na svoje novo radno mjesto - Vladu Republike Hrvatske. Novi premijer Milanović došao je u Banske dvore gdje je sa svojim kabinetom održao prvi radni sastanak.

Prvi potezi nove Vlade odnosili su se na imenovanje zamjenika ministara. 'Želimo biti dobro organizirana Vlada', rekao je premijer okupljenim novinarima.

Prije premijera Milanovića, u Vladu je došao potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica. Novinarima je rekao kako će danas na radnom sastanku razgovarati o zamjenicima ministara te se pripremati za prvu sjednicu nove Vlade.

>> Jeste li zadovoljni novim načinom komunikacije s Vladom RH putem društvenih mreža?

U zgradu Vlade stigao je i Radimir Čačić i Mirela Holy. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva rekao je kako će prvi potez nove Vlade biti budžet. Dodao je kako još uvijek ne može, na temelju dva kofera papira koji su ga dočekali, utvrditi kako je trenutno stanje.

Čačić: 'Vlada se ne vodi preko televizije'

Na pitanje je li davanje autocesta u koncesiju još uvijek mogućnost, Radimir Čačić potvrdno je odgovorio. 'Uvijek sve postoji i uvijek je sve mogućnost, ali Vladu neću voditi preko televizije', rekao je.

Na radni sastanak u Vladu stigao je i Predrag Fred Matić, ministar branitelja. 'Sigurno ćemo objaviti registar branitelja, ali nam za to treba temeljita priprema koja će sigurno trajati godinu dana. Pravi branitelji nemaju se čega bojati', poručio je. 

Prvi potezi ministra zdravlja: smanjenje lista čekanja

Novi ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je svoje prve poteze. Cilj mu je, kaže, za početak vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske, kao što je to bilo 80-tih. Posao neće biti lagan, jer financijsko izvješće iz poslovanja prvih devet mjeseci je dramatično.

Prva tri poteza koja će napraviti kaže bit će: smanjenje liste čekanja, izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te smanjenje doprinosa koji plaćaju umirovljenici s mirovinama višim od 5.100 kuna s 3 na 1posto.

Novi ministar obrazovanja Željko Jovanović poručio je danas prije radnog sastanka kako će donijeti pakete zakona za visoko obrazovanje. Na upit hoće li se obračunati sa tzv. nogometnom Vladom, Jovanović je odgovorio: 'Neću se obračunavati s nikim, treba stvoriti preduvjete da sportaši koji su odradili staž preuzmu ključne funkcije u hrvatskom sportu', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene