Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV doznaje detalje

Na tržnicama su se pojavile prve trešnje: Cijena za kilogram mogla bi vas šokirati

Aktualno Galerija Renata Bertoša Renata Bertoša Foto: DNEVNIK.hr Trešnje - 3 Trešnje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Trešnje - 2 Trešnje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trešnje - 1 Galerija 1/4 >>
Na tržnicama su se pojavile - trešnje. Za kilogram neki prodavači traže i do 28 eura. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja je potražila objašnjenje u zagrebačkoj udruzi uzgajivača.

Na splitskom pazaru i zagrebačkim placevima još uvijek dozrijevaju trešnje. Domaće su, a stoje 28 eura.

Zlatan Kjaković Gašpić, predsjednik udruge Trešnja, pokazao je ekipi Dnevnika kako izgledaju trešnje iz Španjolske. Uvezene su po veleprodajnoj cijeni od 15 eura.

"To što lažu da su naše - nisu. Kaštela bere tek u petak i subotu", jasno je poručio.

Cijene uvoznih trešanja trebale bi pasti kad na tržište stignu one domaće. Za 15 dana trebale bi koštati od osam do 10 eura i od toga jeftinije ne može.

"Da ne ponavljam koliko je otišlo gore gnojivo, sredstva zaštitna, to mi je već dosadno", kaže. I već je dosadno slušati da je bio mraz, nije bilo pčela, nema tko brati. Kjaković Gašpić ipak se uspio snaći za ovogodišnju berbu.

Pročitajte i ovo Pčele - 1 Veliki problem Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

"Pa dosta se ljudi, interesantno, ove godine javlja. Ja se nadam da ću uspjeti prikupiti, ali pitanje je jesu li ti ljudi sposobni za ovaj posao. Znate građani obično nisu - izdrže tri, četiri sata i onda riknu. Nemam pravo uvoza strane radne snage jer sam u mirovini. Trebao bi imati stalno zaposlene radnike koji ne znam što bi radili ovdje. Za jedno stalno zaposlenog ja mogu uvesti samo tri stranca, znači ja bih ovdje trebao imati pet zaposlenih da bih u berbi imao 15 stranaca", pijašnjava svoju kompleksnu računicu.

Mogli bismo ozbiljno razmisliti i o još trešanja i o još stranaca jer se za kilogram toliko željenih trešanja u EU traži i do 50 eura. I dobiva.

Trebalo bi ministarstvo pomoći pribrati ljude koji će pobrati trešnje za uzgajivače koji će se sabrati pri smišljanju cijene trešnjama.

Pročitajte i ovo Berba jabuka - 2 Kući idu punih ruku Potez baranjskog voćara oduševio je mnoge: "Bagatela, svaka čast!"

Istarski voćnjak pred berbu

A u jednom voćnjaku u Istri, reporterka Lina Dollar otkrila je jesu li njihove trešnje sazrele kao i kakva će im biti cijena. Sve detalje možete pogledati u videu:

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene