Ovih dana opet se spominje poskupljenje struje, ovaj put zbog obnovljivih izvora. S dolaskom zime i grijanja računi za struju bit će i veći, no u Dalmaciji baš i nemaju jeftiniju alternativu.


Za plin koji je i upola jeftiniji od struje - infrastruktura se tek ugrađuje. U Splitu se polažu ulične cijevi za plinovod na koje će se kasnije priključivati kuće i stambene zgrade. No i to je velika investicija.

Moglo bi se reći da su ovo povijesni prizori. Plin je stigao u grad Split, postavljaju se cijevi u Hercegovačkoj na Brdima, ali pitanje je kada će u stanove, jer ugradnja stoji oko tri tisuće eura. Susjedima se taj iznos po svakom stanu čini puno. Trebalo bi uzeti kredit.

Na kontinentu su centralna grijanja na plin standard. U Splitu samo dva naselja imaju centralno grijanje, ostali se snalaze klimom, grijalicama, drvima.

Za uvođenje plina u jednu stambenu zgradu potrebna je suglasnost više od polovine stanara. Potrebni su potom projekt, naknada za priključak zgrade, ugradnja cijevi, plinomjer, radijatori i bojler u svakom stanu. Interesa ima, ali navale nema.

Plinovod se s glavnog priključka u Dugopolju spušta prema Splitu preko Klisa. A tamo je na plin već proradila velika praonica rublja. Plinovod s Brda nastavlja prema bolnicama, a potom na škole i ostale javne ustanove, i sve građane koji to žele.