Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar najavio promjenu

Srbija uvodi obvezni vojni rok, objavljeno koliko će trajati: "Trebaju nam ljudi..."

Vojnici Republike Srbije
Vojnici Republike Srbije Foto: Afp
Ministar obrane Republike Srbije najavio je da će predsjedniku Aleksandru Vučiću predložiti da se ponovo uvede obvezno služenje vojnog roka.

Ministar obrane Republike Srbije Miloš Vučević najavio je da će Generalštab Vojske Srbije predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Aleksandru Vučiću poslati prijedlog da se ukine odluka o suspenziji obveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definira obvezno služenje vojnog roka.

On je za televiziju Hepi rekao da Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri mjeseca te da se inicijativa pokreće zbog procjene sigurnosti u državi.

"Nakon 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava vojske i nije bilo obveznog vojnog roka. Naše su sigurnosne potrebe da imamo nove regrute koji su uvijek spremni čuvati državu. Razumijemo sigurnosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju. Mnoge europske države aktiviraju obvezni vojni rok", rekao je Vučević, prenosi Nova.rs.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prije ručka Pijan radio dar-mar po kafiću jer ga nisu htjeli poslužiti: Kaos je nastao kad su stigli policajci

Dodao je da je veoma važno što su odlukom srpske vlade i predsjednika Vučića plaće od 1. siječnja plaće u vojsci 10 posto veće te da je vojska 2023. godinu završila mnogo jača što se tiče vojne opreme i razine sposobnosti vojnika.

"Sve to će biti ključno kada krajem mjeseca predsjedniku budemo podnosili izvještaj. Krajem siječnja imat ćemo dugačak i detaljan sastanak", najavio je Vučević.

Vojni rok ukinut 2010. godine

Obvezni vojni rok u Srbiji ukinut je odlukom državnog parlamenta u prosincu 2010., kada je uspostavljena profesionalna vojska, čime je promijenjena tradicija služenja vojnog roka, koja u Srbiji u različitim oblicima postojala skoro dva stoljeća.

Prema podacima koje su tada objavili mediji, pozivajući se na Ministarstvo obrane, umjesto dotadašnjih novaka, koje su činili punoljetni mladići, od 2011. godine u sastavu VS-a bit će 11.100 profesionalnih vojnika.

Portal Balkanska bezbednosna mreža (BBM) objavio je u prosincu 2021. procjene da najveće oružane snage na prostoru bivše Jugoslavije i dalje ima Srbija te da one čine oko 40 posto brojnog stanja svih vojski nastalih raspadom SFRJ-a.

Pročitajte i ovo 47-godišnjakinja držala pse u nehumanim uvjetima osumnjičena 47-godišnjakinja UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Strašne scene kraj Zagreba: Mrtve životinje na zapuštenom imanju, spasitelji ne mogu zaustaviti suze

Premda Ministarstvo obrane Srbije već godinama nije objavilo podatke o tome koliko ima ljudi i koliko je ih predviđeno po organizacijsko-formacijskom sastavu, portal se poslužio podacima iz doktorske disertacije jednog visokog časnika VS-a.

Prema tim navodima, u VS-u je oko 22.500 ljudi, od toga oko 4200 časnika, 6500 nižih časnika, 8200 profesionalnih vojnika i oko 3500 civila, dok u cjelini sustav obrane ima u zbroju više od 30.000 ljudi, računajući osim VS-a u taj broj i Ministarstvo obrane s raznim ustanovama.

Ministarstvo obrane i Vojska Srbije, prema državnom proračunu za 2024. godinu, imat će na raspolaganju 1,35 milijarde eura.

Najveći udio čine personalni troškovi 46,5 posto, zatim nabava naoružanja i vojne opreme 37,9 posto, stalni su troškovi 13,9 posto, a izgradnja 1,7 posto, objavio je portal BBM.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene