Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 GODINA KASNIJE

Raketiranje Banskih dvora: "Bog je htio pa smo preživjeli, skoro je nemoguće pa zamisliti kako je to bilo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković obilježio je u četvrtak 30. godišnjicu raketiranja Banskih dvora i položio lovorov vijenac na Spomen ploču na zgradi Vlade, poručivši da su to bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske.

"Danas je 30. godina od raketiranja zgrade Banskih dvora, u tom trenutku to je bilo sjedište prvog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana. MiG Jugoslavenske armije tog popodneva je raketirao Banske dvore s očitim ciljem da se likvidira vodstvo Republike Hrvatske", rekao je premijer Andrej Plenković ispred zgrade Vlade na Markovu trgu.

Napomenuo je da je u tom trenutku u zgradi Vlade, uz predsjednika Tuđmana, bio i tadašnji predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ Stjepan Mesić te predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su vodili razgovore o napetim zbivanjima u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku.

"Nažalost, tada je jedna osoba izgubila život, nekoliko ih je ranjeno, na sreću predsjednik Tuđman i ostali dužnosnici ostali su živi. Ovo su bili sudbonosni trenuci za slobodu Hrvatske, za sve ono što danas imamo i dan nakon toga, u noći sa 7. na 8. listopada, Hrvatski sabor donio je konačne odluke o neovisnosti", kazao je Plenković.

Najavio je sutrašnje obilježavanje Dana Hrvatskog sabora, naglasivši kako se prisjećaju tog trenutka s puno ponosa te s važnom porukom da se mlade generacije upute u sva ta ključna zbivanja kada je nastajala suvremena i moderna Hrvatska.

Saborska zastupnica Zdravka Bušić bila je u Banskim dvorima tijekom raketiranja te se prisjetila kako su samo nekoliko minuta prije toga bili u velikoj dvorani gdje su objedovali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAKETIRANJE BANSKIH DVORA Bivša Tuđmanova savjetnica prisjetila se dana kad joj je njegova kava spasila život: "Bio je rob protokola..."
Pročitajte i ovo Banski dvori (Foto: Pixell) Pozvani na salušanje u Beogradu Odvjetnik pilota okrivljenih za raketiranje Banskih dvora: ''Okrivljeni se pozivaju na obvezu čuvanja vojne tajne''

"Bog je htio pa smo preživjeli, skoro je nemoguće pa zamisliti kako je to bilo. Sretna sam da je konačno podignuta optužnica protiv pilota i zapovjednika vojne eskadrile koja je krenula na Banske dvore i Hrvatsku. Mi znamo da je na čelu, odnosno zapovjednik te eskadrile bio je Ljubomir Bajić. Nadam se da će sve doći do svojeg konačnog rasvjetljenja", naglasila je Bušić.

Uz Plenkovića i Bušić na obljetnici su još bili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić te premijerovi posebni savjetnici Zvonko Kusić i Mate Granić.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene