Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON 26 GODINA ZAVRŠENA ISTRAGA

Rekonstrukcija Mislava Bage: Gdje je u trenutku raketiranja Banskih dvora bio predsjednik Franjo Tuđman?

Mislav Bago uživo objasnio kako je izgledalo bombardiranje Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago uživo objasnio kako je izgledalo bombardiranje Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago uživo objasnio kako je izgledalo bombardiranje Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago uživo objasnio kako je izgledalo bombardiranje Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago uživo objasnio kako je izgledalo bombardiranje Banskih dvora (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Reporter Mislav Bago je u Dnevniku Nove TV napravio rekonstrukciju gdje je u trenutku raketiranja Banskih dvora 1991. bio predsjednik Franjo Tuđman.

Kad su rakete pale na Banske dvore 7. listopada 1991. predsjednik Franjo Tuđman nalazio se u svom kabinetu. No, oni koji su planirali atentat na njega znali su njegov raspored koji je bio vojnički točan.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Demontaža Sabine Tandare Knezović Burno na sučeljavanju o zdravstvu: Pogledajte koje su teme posvađale kandidate Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Ručak mu je svaki dan počinjao u 13.30 sati, a završio bi u 14.55 sati. Bio je sa tadašnjim jugoslavenskim predsjednikom Vlade Antom Markovićem u svečanom salonu kojeg javnost danas zna kao salon u kojem se održavaju tiskovne konferencije. Na tom je ručku bio i jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić.

Čistom slučajnosti predsjednik Tuđman je izbjegao smrt. Predložio je da se popije kava u njegovom kabinetu. Uobičajeno bi bilo da oko 15 sati Predsjednik bude u svojoj sobi za odmor gdje bi slušao radio i što se događa taj dan. No, Predsjednik je Stjepanu Mesiću i Anti Markoviću predložio da popiju kavu, da se upute u njegov kabinet u drugom dijelu Banskih dvora. Tamo je bio radni ured predsjednika Tuđmana, danas poznat kao prostorija u kojoj se održavaju sjednice Vlade.

Šifrirana poruka

U trenutku kad su došli u ured, odjeknula je snažna eksplozija. Zatresla je sve i cijeli dio Banskih dvora u kojem se nalazila soba za odmor predsjednika Tuđmana bio je devastiran. Ono što je u tom metežu i kaosu bilo najvažnije službama sigurnosti koje su se brinule o predsjedniku Tuđmanu je da doznaju šifriranu poruku koja je glasila: ''Goran je siguran''.

To je značilo da je predsjednik Tuđman spašen i da je živ. Službe sigurnosti su ga sa Stjepanom Mesićem i Antom Markovićem sprovele u malo sklonište, gdje su bili sljedećih nekoliko trenutaka dok službe sigurnosti nisu procijenile da se može evakuirati predsjednika Tuđmana.

U tim je trenucima uspostavio kontakt s njemačkim šefom diplomacije Hansom-Dietrichom Genscherom i tadašnjim predsjedateljem Europske komisije Hans van den Broeckom da im da do znanja što se točno dogodilo u Zagrebu, da su raketirani Banski dvori.

Tu je noć predsjednik Tuđman proveo na Tuškancu, tadašnjem zapovjedništvu Hrvatske vojske i više se nije vratio u Banske dvore, a ured predsjednika nekoliko dana poslije prebačen je na Pantovčak, gdje je danas Predsjednički ured.

Podsjetimo, nakon više od 26 godina od raketiranja Banskih dvora MUP je objavio rezultate kriminalističkog istraživanja te izvijestio da su podnijeli kaznenu prijavu protiv šest osoba, od kojih je pet državljana Srbije a jedan RH, zbog ubojstva i ratnog zločina, kazao je repoter Nove TV Mislav Bago..

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene