Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je uputio čestitku svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.


”Čestitam pripadnicima MORH-a i OSRH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, kako bi spriječili njegovo urušavanje nakon potresa”, napisao je Plenković na svom Twitteru.

Poručio je i da će nakon obnove Zagrebačka katedrala, jedan od simbola našega kršćanskog identiteta, opet zasjati u punom sjaju.

Pripreme za rušenje vrha tornja zagrebačke katedrale Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale uspješno uklonjen i spušten na tlo

Damir Foretić, glavni projektant obnove Zagrebačke katedrale Glavni projektant obnove katedrale opisao kako će izgledati rušenje sjevernog tornja teškog 23 tone

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Vrh južnog tornja katedrale urušio se 22. ožujka u jakom potresu koji je taj dan zadesio Zagreb.

Krstičević i Hranj čestitali na povijesnoj akciji skidanja oštećenog tornja katedrale

Ministar obrane Krstičević i načelnik Glavnoga stožera OS RH admiral Hranj čestitali su u petak svim sudionicima uspješno provedene povijesne akcije skidanja u potresu oštećenog sjevernoga tornja Zagrebačke katedrale, od HV-a, policije, alpinista do privatnih kompanija.

"Čestitke našim pripadnicima Hrvatske vojske na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji uklanjanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale, a posebno Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV). Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini", poručio je potpredsjednik Vlade ministar Damir Krstičević, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane (MORH).

Admiral Hranj istaknuo je kako je današnja akcija pokazala da ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije.

"Operacija je bila zahtjevna i složena i svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće“, dodao je admiral Hranj.

Rekao je kako su važnu ulogu u akciji imali dronovi HV-a koji su, prateći cijelu akciju, omogućili kontrolirano podizanje i nakon toga spuštanje sjevernog katedralnog tornja.

Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedral uputio je molbu HV- u da sudjeluje u ovoj zahtjevnoj akciji u kojoj je u petak poslijepodne oko 18 sati uspješno uklonjen dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale kojemu je, zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, prijetilo urušavanje.

U akciji pripadnici Inženjerijske postrojbe i Vojno obavještajne satnije

MORH je izvijestio da su u akciju bila uključena četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i šest pripadnika Vojno obavještajne satnije. Uz pripadnike HV-a, na sanaciji katedrale bili su angažirani i građevinski stručnjaci, arhitekti, statičari, alpinisti i profesori zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta.

Načelnik Stožera Inženjerijske pukovnije pukovnik Miroslav Car objasnio je kako je njihov aktivnost bila poprilično zahtjevna - postaviti eksplozivne naprave na sam toranj katedrale.

Istaknuo je da su pripadnici Inženjerije potpuno osposobljeni za ovakve zadaće za koje se godinama obučavaju. Zadovoljan je kako su obavili ovu zadaću, rekavši da "nije bilo nikakvoga straha ni bojazni da mi to nećemo uspjeti jer smo imali i zaštitnu opremu tako da je sve provedeno po propisima i na najbolji mogući način“.

"Tamo gdje je došlo do najvećeg oštećenja, odnosno između 72. i 73. reda sjevernog tornja, izvedeno je bušenje precizno određenih mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova i presijecanje nategnutoga čeličnog užeta u sredini tornja" rekao je pukovnik Car. Nakon toga izbušili su devet rupa koje su napunili eksplozivom i povezali u električnu mrežu i na kraju detonirali.

Zapovjednik Vojno obavještajne satnije bojnik Mario Maslov izvijestio je kako je njihova zadaća bila da jučer i danas stave pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam toranj i mjesto detonacije u perimetru od 380 metara što je uspješno odrađeno.

Zadaća nadnarednika Krešimira Marjanovića bila je pak da aktivira eksploziv. Izrazio je zadovoljstvo što je zadaća uspješno završena te je zahvalio svima koji su u njoj sudjelovali, a posebice alpinistima i svim drugim djelatnicima koji rade na obnovi katedrale na visinama.

"Mi kao postrojba uglavnom radimo na zemlji, no iako su ovo bili ekstremni uvjeti, koristeći sigurnosnu opremu i zaštitu postigli smo optimalan učinak bez kolateralne štete“ zaključio je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju