Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lake note i brza obećanja

Plenković voli Rockyja, Josipović i Račan voljeli su Bareta! Pobrojili smo pjesme koje su pratile izborne kampanje

Skup HDZ-a - 41
Skup HDZ-a - 41 CROPIX
Aktualno Galerija Skup HDZ-a - 41 Skup HDZ-a - 41 Foto: CROPIX Skup HDZ-a - 42 Skup HDZ-a - 42 Foto: CROPIX Skup HDZ-a - 35 Skup HDZ-a - 35 Foto: CROPIX +0 HDZ-ov sabor Galerija 1/4 >>
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na skup u dvoranu u nedjelju ušao je uz pjesmu iz Rockyja, a mi smo pobrojili koje pjesme koriste političari u kampanjama. Ovako bi otprilike izgledao politički soundtrack.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je u dvoranu Vatroslava Lisinskog na Sabor HDZ-a ušao uz pjesmu "Eye of the Tiger". Riječ je o poznatoj pjesmi na koju su u ring ulazili brojni borci, a planetarnu popularnost pjesma je zadobila nakon filma "Rocky 3".

HDZ je koristi od 2016. godine povremeno na stranačkim skupovima, a premijer je uz tu pjesmu ušao i u dvoranu na stranačkom skupu u Vinkovcima. 

Mi smo pobrojili koje su sve pjesme političari koristili u kampanjama. Neki preferiraju klape, dok drugi vole malo urbaniji štih. 

Ivica Račan i Dražen Budiša HDZ su 2000. godine rušili uz pomoć hita Gorana Bareta i Majki "Vrijeme je da se krene". Ta je pjesma postala simbol promjene.

Franjo Tuđman volio je "Bože, čuvaj Hrvatsku" Đanija Maršana. 

Tomislav Karamarko u svojoj kampanji 2015. godine često je izlazio uz pjesmu Klape Cambi "Do pobjede". U Domoljubnoj koaliciji, koju su tada činili HDZ, HSP, HSS i nekoliko manjih desnih stranaka, zaista su, kao u pjesmi, odnijeli pobjedu, no nisu uspjeli u zakonskom roku formirati vladu. Nakon tog neuspjeha Karamarko je podnio ostavku.

Na HDZ-ovim skupovima popularne su bile i pjesme Miroslava Škore, ali samo dok nije postao član Domovinskog pokreta i ušao u kampanju. Na izborima se kandidirao protiv HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, koja je pak prije svojih govora izlazila uz pjesmu "Moja Domovina", dok se nije pobunio autor skladbe Zrinko Tutić. 

Na stranačkim skupovima nerijetko su je pjevali izvođači poput Mate Bulića.

Dodajmo kako je službena pjesma Domovinskog pokreta Škorina pjesma "Vrijedilo je" i Škoro ju je non-stop koristio u kampanji. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Pjevač Jacques Houdek svojevremeno je pjevao pjesmu HDZ zna. 

Ivo Josipović u kampanji za predsjedničke izbore koristio je Baretovu pjesmu "Put ka sreći".

HDZ često na svojim skupovima pušta ili izvođači pjevaju pjesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja", zatim "Dajem ti srce", koju pjeva Doris Dragović.

Na političkim skupovima obično puštaju Dražena Žanka "Od stoljeća sedmog", Juru Stublića "Bili cvitak", klapu Mirakul i pjesmu "Croatio, iz duše te ljubim". Najčešća je to playlista na HDZ-ovim skupovima. 

  Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita

Neizostavna je i pjesma Meri Cetinić "Zemlja dide mog". 

Politički soundtrack ne bi bio potpun bez Mile Hrnića i pjesme "Kome bi šumilo more moje sinje". 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene