Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Muenchenu s čelnikom bavarske vlade Markusom Soederom u prigodi 50 godina od osnutka Stalne hrvatsko-bavarske komisije, te ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose.

Galerija Premijer Andrej Plenković u Bavarskoj - 1 Premijer Andrej Plenković u Bavarskoj - 2 Premijer Andrej Plenković u Bavarskoj - 3 +10 Premijer Andrej Plenković u Bavarskoj - 4

"Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose", rekao je premijer Andrej Plenković koji je u jednodnevnom posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj gdje se susreo čelnikom bavarske vlade Markusom Soederom.

"Ovo je bila prigoda da evociramo 50 odnosno 51 godinu suradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije".

Davor Filipović Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ''Ovdje nitko neće proći neokrznut''

Predsjednik Republike Zoran Milanović Milanović opleo po Plenkoviću: "Di si sad, frajeru? Kandidiraj se za predsjednika"

Stalna komisija Hrvatska-Bavarska osnovana je 1971. godine, a obilježavanje osnutka odgođeno je prošle godine zbog pandemije covida-19.

Plenković će kasnije u ponedjeljak nazočiti svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" na kojem će Zbor Hrvatske radio-televizije i orkestar Bavarskoga radija na čelu s poznatim hrvatskim dirigentom Ivanom Repušićem izvesti djela hrvatskih i njemačkih skladatelja.

"Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Ovdje živi preko 100 tisuća Hrvata. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo milijuna eura 2021. godine. Postoje značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja suradnja", rekao je Plenković nakon sastanka sa Soederom.

Jens Stoltenberg Stoltenberg predstavio novu strategiju NATO-a: "Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da imamo ovakve planove"

Turizam u Puli - 3 Turistički promet u Hrvatskoj za prvih šest mjeseci gotovo na razini 2019., Pula pod opsadom partijanera

Plenković i Soeder razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata.

"Isto tako, najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolaze iz Bavarske i iz Baden-Wuerttemberga i zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj", kazao je Plenković, podsjetivši da se prije mjesec dana sastao s kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Soeder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje za zasluge, za njegov doprinos u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa.

"To je priznanje jednom velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti", rekao je Plenković.

Plenković će posjet Bavarskoj završiti nazočnošću na svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" koji se održava povodom 50. obljetnice osnutka Hrvatsko-bavarske komisije i 30 godina od njemačkog priznanja Hrvatske.

Uz premijera u hrvatskom izaslanstvu su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju