Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET NJEMAČKOJ

Plenković nakon sastanka sa Scholzom: "Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Njemačkoj gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je u razgovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o novim paketima sanckija Rusiji. "Veoma je važno da je EU ujedinjena. Za rat je odgovoran samo ruski predsjednik", rekao je Scholz.

Naglasio je da mu je tema Zapadnog Balkana izuzetno važna. Premijer Plenković je istaknuo visoki stupanj suglasja o nizu globalnih i regionalnih pitanja.

"Usuglasili smo se i u političkoj osudi ovog čina, a i u tome da smo u ovih 100 dana vidjeli jedinstvo, brzinu i odlučnost EU, ali i cijelog zapadnog svijeta u sankcijskom režimu i silnoj mobilizaciji podrške", rekao je Plenković.

Hrvatska zadovoljava konvergencijske kriterije i Europska komisija je u srijedu zaključila da je spremna postati 20. članicom europodručja od 1. siječnja 2023. godine.

"Od 5. rujna imat ćemo dvostruko isticanje cijena i 1. siječnja imat ćemo dovoljno eura, dva tjedna ćemo imati tranzicijsko razdoblje, a nakon 15. siječnja 2023. koristit ćemo samo euro. Sve je u visokoj fazi spremnosti", naglasio je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija CIJENE DIVLJAJU Eurostat: Inflacija u eurozoni dosegnula najvišu razinu od uvođenja eura

"Naš je cilj da članstvo u eurpodručju i Schengenu budu realizirani 1. siječnja 2023. i drago mi je da u tom pogledu imamo kontinuiranu podršku Njemačke, osobito kancelara Scholza", dodao je Plenković.

Istaknuo je da treba nastaviti s pomaganjem Ukrajini - financijski i vojno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene