Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FINSKOJ I ŠVEDSKOJ SLUŽBENI POZIV

Stoltenberg predstavio novu strategiju NATO-a: "Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da imamo ovakve planove"

Aktualno Galerija Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Foto: AFP Joe Biden, Jens Stoltenberg Joe Biden, Jens Stoltenberg Foto: AFP Zelenski se obratio čelnicima NATO saveza Zelenski se obratio čelnicima NATO saveza Foto: AFP Joe Biden Joe Biden Foto: Joe Biden/Twitter +4 Joe Biden Galerija 1/9 >>
U Madridu je počeo sastanak članica NATO saveza. Središnja tema je rat u Ukrajini. Rusija je proglašena ''izravnom prijetnjom'' sigurnosti članica. Finska i Švedska i službeno su dobile pozivnicu za članstvo.

 

  • U Madridu je počeo dvodnevni samit NATO-a s Ukrajinom kao najvažnijom temom
  • U Madridu je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović
  • Rusija je "izravna prijetnja" sigurnosti zemalja NATO-a, izjavio je čelnik NATO saveza Stoltenberg
  • Američki predsjednik Joe Biden najavio je novo raspoređivanje američke vojske u Europi
  • Finska i Švedska i službeno su dobile pozivnicu za članstvo
  • NATO je odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete
  • Navodi se slanje dodatnih "borbeno spremnih snaga na istočno krilo" koje će borbene grupe povećati na jedinice veličine brigada te jačanje tamošnjeg zapovjedništva

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

16:15 Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjeluje na dvodnevnom NATO summitu u Madridu. Komentirao je članstvo Finske i Švedske, izjavivši da one po njemu trebaju dobiti pozivnicu. ''Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu. Vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku. Pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, no to znate i bez mene'', istaknuo je hrvatski predsjednik. 

Kasnije se osvrnuo i na hrvatske interese. ''Moj platni razred je Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio'', poručio je Milanović.

Više o tome što je sve rekao hrvatski predsjednik pročitajte >OVDJE.

14:51 NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, stoji u izjavi tog saveza sa skupa u Madridu. U priopćenju stoji kako će pristupanje dviju država učiniti saveznike i euroatlantsko područje sigurnijima, a NATO jačim. U njemu se Rusiju opisuje kao najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti saveznika. Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji obrambenog sektora Ukrajine.

NATO je u isto vrijeme odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete. Navodi se slanje dodatnih "borbeno spremnih snaga na istočno krilo" koje će borbene grupe povećati na jedinice veličine brigada te jačanje tamošnjeg zapovjedništva. U izjavi se Kina spominje kao izazov za interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a jer je riječ o državi koja pokušava potkopati međunarodni poredak temeljen na pravilima.

14:45 Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je na presici kako je NATO pokazao jedinstvo protiv Putina, a da je ruski predsjednik  "srušio mir" u Europi i da je ovo najveća sigurnosna kriza od Drugog svjetskog rata. Najavio je paket pomoći za Ukrajinu i povećanje broja vojnika koji će biti sposobni za hitne operacije. 

"Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da imamo ovakve planove. Suočeni smo s radikalnom promjenom, s toga su lideri podržali novi strateški koncept. Ovaj je uvelike drugačiji od onog prethodnog. U njemu je naglašeno kako Rusija predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Zadovoljan sam što se ukrajinski predsjednik Zelenski pridružio današnjem sastanku. Naša poruka njemu je jasna, da Ukrajina može računati na nas koliko god je potrebno", kazao je. 

"Pomoći ćemo Ukrajini da se prebaci sa ruskog, sovjetskog naoružanja na NATO naoružanje. Danas su čelnici NATO saveza odlučili kako odgovoriti na nove prijetnje, povećat ćemo broj naših snaga", najavio je. 

Rekao je i kako su se na sastanku složili kako Rusija predstavlja izravnu sigurnosnu prijetnju prijetnju, a da su Finska i Švedska i službeno dobile pozivnicu za članstvo u NATO-u.

"To dokazuje kako su vrata NATO saveza otvorena. Sposobni smo braniti svakog saveznika", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.  Kina se u novom NATO konceptu navodi kao izazov. 

Čelnik NATO saveza rekao je i kako je savez spreman na dugotrajan rat. "I ovaj će rat završiti za pregovaračkim stolom, ali važno je da Ukrajina dobije to što želi. Sad smo fokusirani na podršku njima na bojnom polju", napomenuo je. 

Jens Stoltenberg Joe Biden, Jens Stoltenberg Foto: AFP

14:27 Očekuje se presica čelnika NATO saveza Jensa Stoltenberga. 

13:57 Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se čelnicima NATO saveza. Ukrajinski predsjednik zatražio je financijsku i oružanu pomoć kako bi se njegova zemlja suprotstavila Rusiji koja želi diktirati svjetski poredak.

Zelenski je u obraćanju video-vezom čelnicima država članica NATO-a posebno istaknuo potrebu za suvremenim topničkim sustavima. "Da bismo prekinuli prevlast ruskog topništva, što je značajna prednost, potrebno nam je puno više ovih modernih sustava, modernog topništva", rekao je Zelenski. Dodao je da Ukrajini treba oko pet milijardi dolara mjesečno za obranu.

Zelenskij je istaknuo da Rusija nije pokrenula rat samo da bi pokorila Ukrajinu nego da “diktira uvjete u Europi i diktira budući svjetski poredak”.

Upozorio je da bi sljedeće godine situacija mogla biti još gora ne samo za Ukrajinu ako njegova zemlja ne dobije odgovarajuću pomoć. Istaknuo je da se Rusija ne želi zaustaviti na osvajanu južne Ukrajine ili Donbasa, nego da želi ići dalje.

“Želi apsorbirati grad po grad u Europi, u zemljama koje Rusija smatra svojim vlasništvom, a ne neovisnim državama. Pitanje je tko je sljedeći - Moldavija, baltičke države, Poljska?", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Jens Stoltenberg Zelenski se obratio čelnicima NATO saveza Foto: AFP

12:53 Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag.  Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara dotad protivila. Više o tome OVDJE. 

11:53 U Madridu na dvodnevnom summitu NATO saveza sudjeluje i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. S Milanovićem u Madridu nije nitko od predstavnika iz Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je predsjedniku Milanoviću službene stavove Vlade, no ne zna se hoće li Milanović i dalje inzistirati na stavu da Švedskoj i Finskoj uvjetuje ulazak u NATO savez izmjenom izbornog zakona u BiH zbog čega se posvađao s Vladom i premijerom.

Predsjednik bi se bilateralno trebao sastati s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistom i predsjednicom Vlade Kraljevine Švedske Magdalenom Andersson koji će također biti u Madridu.

Jens Stoltenberg Summit NATO saveza u Madridu Foto: AFP

11:51 Očekuje se obraćanje video linkom ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog. 

10:22 Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je da NATO ima jasnu poruku za ruskog predsjednika. "Šaljemo snažnu poruku Putinu: Nećeš pobijediti", rekao je.

10:21 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će saveznici u NATO-u nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem koliko god bude potrebno.

Jens Stoltenberg NATO summit u Madridu Foto: AFP

10:20 Američki predsjednik Joe Biden najavio je novo raspoređivanje i jačanje američke vojske u Europi, rekavši: "Odgovorit ćemo na novo sigurnosno okruženje. Ranije smo poslali dodatne snage u Europu, sada ih imamo oko 100.000. U ovom trenutku Putin je narušio mir u Europi. SAD će pojačati napore i dokazat ćemo da je NATO potrebniji i važniji nego ikad". 

Biden je održao bilateralni sastanak s čelnikom NATO saveza Stoltenbergom a nakon sastanka je izjavio da je pristupanje dviju skandinavskih zemalja znak da su se Putinovi ciljevi izjalovili.

"Rekao sam da Putin traži finlandizaciju Europe. Dobit će i NATO-izaciju Europe, a to je upravo ono što on nije želio. Upravo to treba učiniti da se zajamči sigurnost Europi. Mislim da je to potrebno", napomenuo je. 

Ponovio je kako je članak 5. NATO saveza svetinja i da je napad na jednu članicu, napad na sve. Pozdravio je ulazak Švedske i Finske u NATO savez. Ovaj summit je nazvao povijesnim. 

"Sada mi stupamo na scenu", poručio je. 

SAD želi stvoriti stalni stožer za američki peti armijski korpus u Poljskoj, uputiti dodatnu rotacijsku brigadu u Rumunjsku, rasporediti dvije dodatne eskadrile F-35 u Ujedinjeno Kraljevstvo, rasporediti dva nova razarača u Španjolsku, poboljšati rotacijsko raspoređivanje u Baltiku i stvoriti novu protuzračnu obranu u Njemačkoj i Italiji.

 

 

10:00 "Jasno ćemo reći" na summitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi puta od 2010. "da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti", naglasio je Stoltenberg. Čelnici NATO-a usvojit će na samitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima", rekao je ranije Stoltenberg.

Jens Stoltenberg Jens Stoltenberg Foto: AFP

Summit u Madridu nazvao je povijesnim jer NATO prolazi kroz "najozbiljniju sigurnosnu krizu od Drugog svjetskog rata". Stoltenberg je istaknuo da očekuje brzu ratifikaciju švedskog i finskog članstva u vojnom savezu. "Donijet ćemo odluku na samitu da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice", i to brzinom koja dosad nije viđena, rekao je novinarima na početku drugog dana summita u Madridu.

Pročitajte i ovo Boris Johnson primjer toksične muškosti Britanski premijer: "Da je Putin žena ne bi bilo invazije na Ukrajinu"

Obje zemlje aplicirale su za članstvo sredinom svibnja, ali Turska je blokirala njihovu namjeru. U utorak je Stoltenberg objavio da je Turska pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZLIČITI STAVOVI Plenković o Milanoviću i summitu NATO-a: "Što će tamo reći? Ne znam, to se ne radi nekome s kim si u EU"

"Nakon poziva, trebamo ratifikaciju u 30 parlamenata", dodao je. "To uvijek traži vrijeme, ali očekujem da će to ići relativno brzo jer saveznici su spremni pokušati proces ratifikacije dovršiti što je prije moguće".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene