Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada donosi uredbu

Plaća se neće moći isplatiti bez uplate doprinosa; Banke: Mi to ne možemo kontrolirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će vrlo brzo donijeti uredbu po kojoj se plaće više neće moći isplatiti dok se ne uplate doprinosi, najavio je ministar Mirando Mrsić.

Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića i ministra rada i mirovinskog ustava Miranda Mrsića sa sindikalnim čelnicima Mrsić je upozorio na problem neisplate doprinosa zbog čega posljednjih godina u fondove nije uplaćeno ukupno čak 17 milijardi kuna.

Vlada će vrlo brzo donijeti uredbu po kojoj se plaće više neće moći isplatiti dok se ne uplate doprinosi, najavio je Mrsić.

Pročitajte i ovo Sukob oko plaća - 1 Moguć i štrajk Lome se koplja oko plaća: Suci nezadovoljni, a jednom ministru nije se svidio prijedlog da se njegova plaća smanji Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

>> EKSKLUZIVNO Hrvati spremni na odricanje, vjeruju mjerama Vlade!

Krešimir Sever podsjetio je da se u vrijeme nekadašnjeg SDK (Služba društvenog knjigovodstva) nisu mogle isplaćivati plaće bez doprinosa te naglasio kako bi se danas, u informatičkoj eri morao izgraditi sustav u kojem se ne može dogoditi neisplata plaća ili doprinosa.

Mi od 1. veljače uvodimo sustav prema kojemu će pri isplati neto plaće, ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet, rekao je dan prije ministar financija Slavko Linić.

Banke: Nemamo mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate

Hrvatska udruga banaka (HUB) poduprla je danas najavu ministra financija Slavka Linića oko osiguranja discipline u financijskom sustavu, no smatra da postoji nekoliko razloga zbog kojih kontrola isplate doprinosa nije tehnički moguća.

iz HUB-a ističu kako već postoji obveza poslodavcima da isplaćuju doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec. Kontrola isplata doprinosa u sustavu platnog prometa tehnički nije moguća, kažu u HUB-u navodeći za to nekoliko razloga - banke nemaju mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate/isplate nije obavezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav.

Banke, navode, nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki način mogle kontrolirati točnost izračuna. Poslodavci, ističu iz HUB-a, imaju pravo imati otvorene poslovne račune u više banaka i imaju slobodu izbora plaćanja bilo koje obveze s bilo kojeg računa ili u nekoliko puta s jednog računa, što u praksi znači da dio zaposlenika može primati plaću preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se plaćati preko treće i četvrte. Svatko, dodaju, ima pravo odlučiti i isplaćivati osobne dohotke u gotovini, što je skupo i nepraktično, ali u tim slučajevima nemoguće je kontrolirati uplate doprinosa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene