Obavijesti Pretražite Navigacija
Pitanje koje si danas svi postavljamo

Što pijemo i kakvu hranu jedemo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što pijemo i kakvu hranu jedemo, upravo je to pitanje otvorio slučaj zaraženog mlijeka. Iz Hrvatske agencije za hranu uvjeravaju nas da je sustav kontrole u državi dobar, a slučajevi poput ovoga s aflatoksinima samo iznimka.

Epruvetu po epruvetu, u središnjem državnom laboratoriju za kontrolu mlijeka ispita se uzorak svakog proizvođača koji posluje s mljekarama. 'Dnevno radimo od 6 do 8 tisuća uzoraka milijeka.Tokom jednog mjeseca moramo ispitati 2 puta na kemijski sastav mlijeka, dva puta na ukupni broj mikroorganizama, jedanput na broj somatskih stanica i jedanput na prisutnost inhibitora', kaže Danijela Stručić, rukvoditelj laboratorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ekonomska kava" Hrvati sve više kupuju u stranim trgovačkim lancima: Pogledajte koji su najpopularniji Žitarice - 1 Kijev uzvraća Ukrajina planira tužiti tri europske države zbog zabrane uvoza hrane

Svaki proizvođač dobiva ocjenu prosječne kvalitete mlijeka koje je poslao na uzorak. 'Svi pokazatelji kojem mi dobivamo putem analitike u ovom laboratoriju govore u prilog činjenici da se danas u Republici Hrvatskoj pije mlijeko iznimno visoke kvalitete', tvrdi Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije.

>> Jakovina: Obeštetit ćemo mljekare i dati im zdrav kukuruz

Mlijeko, meso, med ili jaja. Sva hrana životinjskog podrijetla ispituje se u veterinarskom institutu. Kontrole provodi i sanitarna inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, inspektori za hranu na granicama, a državni inspektorat na policama. Ali, je li hrana na kraju svega sigurna?

'Ne može se na to pitanje odgovoriti sa da ili ne.Mi imamo sustav koji je u potpunosti usklađen s onim u Europskoj uniji. Mogući su ovakvi ispadi kao što je ovaj s aflatoksinom, ali oni nisu pravilo,oni su iznimka i ustvari potvrda da se kontrolira i nadzire', kaže Brigita Hengl iz Hrvatske agencije za hranu.

Iako ih država nadzire, oni koji posluju s hranom, od farmera do prodavača, snose najveću odgovornost za kontrolu sigurnosti svega što ćemo popiti ili pojesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene