Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlučeno je da je mlijeko sa stotina farmi s kojih su mljekare prekinule otkup biti prevezeno u bio-postrojenja te će država proizvođačima za to isplatiti istu cijenu koju inače plaćaju mljekare.


Proizvođači mlijeka čije mlijeko se nekoliko dana nije otkupljivalo zbog prisutnosti aflatoksina, od ponedjeljka će svoje mlijeko ponovno moći predati velikim mljekarama. No, ono neće biti stavljeno na police trgovina nego će biti prevezeno u bio-postrojenja za u svrhu proizvodnje bioplina.

>> Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka!

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenske farme: Kukuruz za prehranu stoke uvezli smo iz Hrvatske Slika nije dostupna U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

To mlijeko proizvođačima će platiti država i to po istoj cijeni po kojoj su ranije plaćale mljekare. Podsjetimo, velike su mljekare prošli tjedan zaustavili otkup mlijeka sa stotina farmi jer je zabilježena nedopuštena razina aflatoksina u mlijeku.

Ministarstvo poljoprivrede djelomično će obeštetiti proizvođače kojima mliječna industrija nije otkupila mlijeko, a iz robnih rezervi će dobiti zdrav kukuruz u zamjenu za zaraženu hranu, potvrdio je informacije ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlažući akcijski plan po kojemu će se za to izdvojiti oko pet milijuna kuna.

Mlijeko koje, zbog pozitivnog uzorka nije otkupljeno, odvozit će se u tri bioenergetska postrojenja u Slavoniji. "Nema bacanja mlijeka nego će se s farmi koje imaju pozitivne uzorke mlijeko odvesti i neškodljivo uništiti u bioenergetskim postrojenjima", kazao je ministar Jakovina na konferenciji za novinare u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

Mlijeko će se preuzimati od utorka, rekao je i dodao da su pronađene povećane količine mikotoksina u uzorcima mlijeka na 400 farmi u istočnom dijelu zemlje na kojima se dnevno proizvodi oko 70 tisuća litara mlijeka.

"Osim što će za to mlijeko poljoprivredni proizvođači biti dijelom obeštećeni, sustavno ćemo im pomoći da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko, kao inače. Pritom tražimo njihovo razumijevanje i kooperativnost", naveo je ministar.

Pojasnio je da će se za farme gdje su uzorci mlijeka pozitivni i gdje nema otkupa osigurati ispravna stočna hrana s kojom se stoka na farmi odmah mora početi hraniti. Za to vrijeme, dodaje, veterinarski inspektori i djelatnici Poljoprivredne agencije žurno će uzorkovati postojeću hranu na farmama. "Tamo gdje su granične vrijednosti male, hrana će se moći koristiti putem mikrofiksatora, a tamo gdje su vrijednosti puno veće od dozvoljenih, hrana će se kompletno zamijeniti", dodao je.

Ministar Jakovina je naglasio kako očekuju i imaju saznanja da su ondje, gdje se počelo s korištenjem zdrave stočne hrane, vrlo brzo, već u roku od tri do pet dana, uzorci mlijeka postali potpuno zdravstevno ispravni i spremni za otkup. Napomenuo je i da će se analize stočne hrane i analize mlijeka ponavljati svaka tri dana, sve dok uzorci mlijeka ne budu negativni te dodao da će i te troškove snositi Ministarstvo poljoprivrede.

Na pitanje novinara da komentira navode predsjednika Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla otkud sad kukuruz kad da ga su seljaci tražili lani i nisu ga dobili, Jakovina je rekao da Laslovu izjavu neće komentirati. Samo je dodao da Hrvatska ima određene zalihe kukuruza na robnim zalihama i da se u takvim slučajevima kao što je ovaj može koristiti kroz interventne akcije na terenu. I to sada radimo, dodao je.

"Najvažnija je prevencija i zdravstvena ispravnost svih proizvoda koji dolaze do potrošača. Drugo, mljekarski sektor koji je prilično izložen riziku i ima otežano poslovanje treba brigu i skrb resornog ministarstva i cijelog sustava", naglasio je.

Na upit novinara kako je kod nas s obzirom da je inspekcija i u Sloveniji pronašla konjetinu u tortelinima, ministar Jakovina je rekao da nema takvih informacija preko sustava brzog uzbunjivanja, što znači da u Hrvatskoj nema problema s time. "Ako dobijemo takvu obavijest, odmah ćemo obavijestiti potrošače i napraviti sve potrebne korake za analizu", naveo je ministar Jakovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook