Obavijesti Video Pretražite Navigacija
i oni su na mukama

Provjerili smo možete li u najvećim trgovačkim lancima plaćati svim novčanicama eura: "Imamo molbu za kupce"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Neki su građani doživjeli hladan tuš: u trgovinama su im odbili novčanice od 200 ili 500 eura. Naše najveće trgovačke lance pitali smo prihvaćaju li te novčanice.

Osim zaokruživanja cijena na više i poskupljenja, nakon uvođenja eura pojavio se još jedan problem, doduše, za puno manji broj građana: na nekim maloprodajnim mjestima odbijene su im novčanice u najvećim apoenima, od 200 i 500 eura.

Nakon što je javnost izašao slučaj u Sparu u kojem je kupcu odbijeno 200 eura za račun od 30 eura, kod naših najvećih maloprodajnih trgovačkih lanaca provjerili smo kakva je kod njih praksa i mogu li kupci platiti svim euronovčanicama.

U Sparu su naveli da su privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom uveli kako bi raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat kupcima u prva dva tjedna prelaska na novu valutu, do 14. siječnja. 

U Konzumu navode da primaju sve novčanice eura, ali su također izvijestili kupce da plaćaju u apoenima koji su primjereni iznosu računa ili da jednostavno plaćaju karticama.

Kupci, čitajte plakate

"Za kupce smo pripremili plakat u kojem ih molimo da plaćaju apoenima primjerenima iznosu računa ili karticama. Razlog tome je da u ovom prijelaznom periodu raspolažemo s ograničenim količinama papirnatih novčanica eura, koje zbog visokih nominalnih vrijednosti i velikih količina koje dolaze u pojedinačnim paketima, nismo uzimali u većoj količini. Tako se može dogoditi situacija da kupcu cijeli ostatak iznosa moramo vratiti u kovanicama", navode u Konzumu.

U Lidlu kažu da nemaju ograničenja kod zaprimanja novčanica eura. "Međutim, postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje. Primjeri uključuju nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena kao što je slučaj kod samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga", kažu u Lidlu.

Pročitajte i ovo Ilustracija muke po euru Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Iz Kauflanda su nam odgovorili kako primaju apoene od 200 eura dok one od 500 eura ne primaju. No, tu nisu izuzetak jer novčanicu poznatu i kao Bin Laden ne primaju mnoga prodajna mjesta u Europi.

Ime je dobila po ubijenom terorističkom vođi Al Qaide: zna se da postoji, ali se rijetko vidi. Zbog toga što su je najviše krivotvorile i zlorabile mafijaške organizacije, Europska središnja banka prestala je tiskati tu novčanicu 2016. godine, a od 2019. i druge centralne banke u 17 od 19 članica eurozone. Međutim, iako se više ne tiska, postojeće novčanice i dalje se koriste kao sredstvo plaćanja.

Po pitanju ograničenja s euronovčanica u trgovinama oglasila se i Hrvatska narodna banka (HNB) iz koje su poručili da bi trgovci trebali prihvaćati sve euronovčanice, pa i najkrupnije od 200 i 500 eura. Međutim, navode da postoje objektivne okolnosti za odstupanje, a to je da u blagajni nema dovoljno novca za uzvratiti ili da se radi o velikoj razlici između računa i vrijednosti novčanice kojom se plaća. Navedene okolnosti, poručuju, odnose se i na neprihvaćanje većih apoena u razdoblju dvojnog optjecaja koje traje do 14. siječnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene