Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV

Trgovci ne haju previše za prijetnje iz Vlade, Filipović otkriva o kojim se mjerama razmišlja: "Vidjet ćemo do petka tko će vratiti cijene"

Aktualno Galerija Davor Filipović, ministar - 4 Davor Filipović, ministar - 4 Foto: DNEVNIK.hr Trgovci: Ilustracija - 1 Trgovci: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Trgovci: Ilustracija - 3 Trgovci: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr +4 Trgovci: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović objasnio je za Dnevnik Nove TV o kojim se konkretnim mjerama razmišlja u Vladi, odnosno kakvih bi sve loših posljedica moglo biti po sve one koji su neopravdano podizali cijene, a ne žele ih korigirati do petka.

Nakon što je premijer Andrej Plenković još jednom poručio poduzetnicima koji su prekomjerno dizali cijene prilikom uvođenja eura da do petka imaju rok za vraćanje cijena na staro, oglasila se Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), ali i oporba.

I dok u HUP-ovoj Udruzi trgovina poručuju da poštuju zakone i ističu da cijene rastu već godinu i pol dana, oporba kao glavnoga krivca za sve vidi premijera koji nije učinio dovoljno.

''Vlada neće oklijevati''

Vlada ima na raspolaganju alate i neće oklijevati da ih upotrijebi, poručio je Plenković ne ulazeći u detalje, a o čemu je konkretno riječ, objasnio je danas za Dnevnik Nove TV ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

''Kao što smo u rujnu ograničili cijene devet osnovnih proizvoda, tako možemo ograničiti puno veći broj proizvoda i cijene vratiti na datum čak i prije 31. prosinca. Također, nije OK da dio poslovnih subjekata koristi HEP-ove subvencije što se tiče puno jeftinije struje, a da istovremeno podiže cijene, i to neopravdano, našim građanima. Prema tome, te se opcije razmatraju i vidjet ćemo do petka tko će vratiti cijene nazad, a tko neće, i sukladno tome ćemo djelovati'', kazao je Filipović u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Što se tiče poreza, a što je također dan ranije spominjao Plenković, kazao je da je i to nešto što se razmatra: ''Međutim, to je nešto što se ne može napraviti na Vladi sada u petak, ali svakako u idućem razdoblju.''

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, na stolu su i promjene pravila oko poreza na ekstraprofit, i to na način da mu se poveća i obuhvat, i porezna stopa. 

Nije zanemarivo ni to što porezna uprava u porezni nadzor poslovanja može ići za slučajeve gdje je to potrebno i do deset godina unatrag.

 

''Shvaćamo zabrinutost potrošača, ali...''

''Ponavljano je i jasno istaknuto da članice Udruge trgovine poštuju pozitivnu zakonsku regulativu i da nije bilo propusta u formiranju cijena prilikom prelaska na euro. Naš je stav od početka bio da ako ima nepravilnosti, državna tijela trebaju ih detektirati i sankcionirati'', poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Udruga trgovine.

''Shvaćamo zabrinutost potrošača, ali do porasta cijena došlo je unatrag godinu i pol. Intenzivno u posljednjem kvartalu 2022. godine, ali to nije imalo nikakve veze s eurom. Pogrešno je prikazivati da je euro kriv, tako se radi šteta ukupnom gospodarstvu. Schengen i euro uvelike pridonose cijelom gospodarstvu, tako da je javna rasprava otišla u potpuno pogrešnom smjeru'', dodali su trgovci iz HUP-a.

Iz oporbe stižu kritike

''Hrvatska Vlada nije prihvatila nijednu sugeriranu mjeru, pogotovo nije prihvatila onu najučinkovitiju, a to su crne liste u realnom vremenu koje će ukazivati građanima na to tko ih dere, a ne da to vide kada moraju izvaditi karticu, kune ili eure na blagajnama trgovačkih centara'', poručio je saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Ovakvo iživljavanje nad poduzetnicima i obrtnicima je pretjerano, prije svega iz razloga što je sam predsjednik Vlade pokazao jedno veliko nerazumijevanje situacije", rekao je Zvonimir Troskot iz Mosta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene