Obavijesti Video Pretražite Navigacija
muke po euru

Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novčanicu od 500 eura mafija je najviše krivotvorila, pa je došla na zao glas, prestali su je i tiskati, a mnogi je trgovci ne žele ni prihvatiti.

U Hrvatskoj se pojavio problem s novčanicama od 200 i 500 eura, koje na nekim prodajnim mjestima trgovci ne žele prihvatiti.  

Međutim, taj problem nije isključivo hrvatski, a posebno je zanimljiva situacija sa zloglasnom novčanicom u najvećem apoenu, zvanom i Bin Laden. Ime je dobila po ubijenom terorističkom vođi Al Qaide jer se zna da postoji, ali se rijetko vidi/nalazi u novčanicima. 

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

Naime, zbog toga što su je najviše krivotvorile i zlorabile mafijaške organizacije, Europska središnja banka prestala je tiskati novčanicu od 500 eura 2016. godine s ciljem da se smanje kaznena djela povezana s utajom poreza i krivotvorenjem. To su prihvatile i centralne banke 17 od 19 država članica eurozone, koje također od siječnja 2019. godine ne tiskaju Bin Ladena. Međutim, iako se više ne tiska, postojeće novčanice i dalje se koriste kao sredstvo plaćanja. 

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) poručili su da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene nove službene valute u Hrvatskoj, no da "postoje objektivne okolnosti u praksi zbog kojih se od toga može odstupati". To znači da nema propisa koji trgovce može prisiliti da prihvaćaju sve apoene. Ako vam se pak u rukama nađe zloglasni Bin Laden, uvijek ga možete odnijeti u banku da vam ga razmijene u manje apoene. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene