Požar na Promini (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Požar na Promini (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

39-godišnjaku kojeg je policija prijavila zbog izazivanja sedam požara u razdoblju od 4. do 27. kolovoza u Razvođu na području Općine Promina i Grada Drniša određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u Županijskom državnom odvjetništvu.


Županijsko državno odvjetništvo ispitalo je u subotu 39-godišnjeg hrvatskog državljanina i donijelo rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti, teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti, javlja Šibenik.in.

Vezani članci Požarište u Grubišnom Polju (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Policija otkrila kako je izbio veliki požar u Grubišnom Polju, šteta procijenjena na čak 15 milijuna kuna Sanacija požarišta u Grubišnom Polju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Građani Grubišnog Polja zabrinuti nakon velikog požara: ''Jako je loše, jučer je bilo katastrofa, a i jutros je jako smrdjelo"

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od 4. do 27. kolovoza ove godine u Razvođu, u sedam navrata, u namjeri izazivanja požara, plinskim upaljačem palio suhu travu i nisko raslinje, nakon čega su izbili požari, kojima je doveo do ugroze ljudskih života, ugroze oštećenja i uništenja stambenih i gospodarskih zgrada kao i drugih materijalnih i prirodnih dobara na području Općine Promina i Grada Drniša. Daljnja širenja požara spriječili su pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Grada Drniša, Grada Knina, dragovoljnih vatrogasnih postrojbi Općine Promina i Grada Drniša, pripadnici drugih vatrogasnih postrojbi izvan županije Šibensko-kninske te pripadnici Hrvatske vojske, pri čemu je izgorjela suha trava, nisko raslinje, šume bora, hrasta i jasena te je pričinjena šteta od najmanje 18 milijuna kuna" doznaje se iz Županijskog državnog odvjetništva.

Sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela što je sudac i prihvatio te okrivljeniku odredio istražni zatvor.

Požar na Promini, aktivan je bio od 17. do 25. kolovoza, a uz vatrogasne i zračne snage gašenju je pomagala i vojska. Ukupno je izgorjelo oko 2500 hektara površine na Promini i podno nje, a zbog požara su tri puta bila evakuirana prominska sela.

Požar na Promini iznad drniša (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Požar na Promini iznad Drniša (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)