Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koškanja nakon obljetnice

Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u subotu nakon obilježavanja 30. obljetnice bitke za Vukovar kako je velika sramota sadašnje i svih prošlih hrvatskih vlada da za sravnjivanje toga grada sa zemljom 1991. i tisuće ubijenih još uvijek nitko nije odgovarao.

"Ako zanemarimo presude međunarodnog tribunala u Haagu i za zločine na Ovčari, nitko za Vukovar nije odgovarao i to je velika sramota i ove Vlade i svih prijašnjih Vlada", rekao je Penava.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Andrej Plenković Poruka iz Bruxellesa Plenović oštro o izjavi Penave: "On nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar"

Na pitanje novinara, je li današnji dan primjeren za obilježavanje 30. obljetnice bitke za Vukovar, Penava je rekao kako će o tome svatko imati svoje mišljenje. "U svakom slučaju ja ga pozdravljam i to u smislu da slavimo postignuća hrvatskih branitelja grada Vukovara i 204. brigade, to je nešto na čemu moramo biti zahvalni", kazao je Penava rekavši da je Grad Vukovar iz tih razloga i podržao jednu takvu proslavu.

Po njegovim riječima, Domovinski rat velika je trauma za sve Vukovarce bez obzira na dob koju su imali 1991. godine i posao koji su obavljali. "Moramo se okrenuti budućnosti i biti zahvalni žrtvi branitelja kao i svakom onom činu koji doprinese gradu Vukovaru, makar i za jedan pedalj da ga gurne naprijed, nebitno govorimo li o Vladi, pojedincima ili udrugama", rekao je prvi čovjek grada na Dunavu.

Kazao je i kako je pozorno pratio govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u kojem međutim, kazao je, premijer, pored isticanja pozitivnih primjera državne skrbi za Vukovar, nije spomenuo i probleme poput gospodarstva grada Vukovara, zaustavljanja investicija u drvnom sektoru i hotelijerstvu, a za što je, kako je rekao, odgovorna Vlada Andreja Plenkovića.

"Ono što je najžalosnije, a što Plenkovićeva Vlada baštini od drugih vlada je sramotna činjenica da za Vukovar koji je 1991. sravnjen sa zemljom nitko nije odgovarao, a uredno saborska većina izglasava povjerenje i Vrhovnom sudu i glavnoj državnoj odvjetnici te na taj način daje potporu politici koja je okretala leđa vukovarskoj žrtvi", rekao je Penava.

Novinare je zanimalo i vidi li se na poziciji predsjednika Domovinskog pokreta. "Možemo na tu temu razgovarati kroz nekih desetak dana, barem u smislu kandidiranja i detektiranja pravca kojim ću osobno ići, a same ishode te eventualne kandidature bi bilo danas bespredmetno prejudicirati", odgovorio je Penava. Dodao je kako razgovara s Domovinskim pokretom i ljudima kojima je okružen te je jedino uvjeren da će biti donesene kvalitetne odluke.

Odgovor Andreja Plenkovića

Premijer Andrej Plenković u subotu je odgovorio vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi koji ga proziva za neprocesuiranje ratnih zločina i koaliciju HDZ-a i SDSS-om, istaknuvši da su za presude nadležni sudovi, a ne Vlada, te je poručio Penavi da politički odraste.

"Za presude su nadležni hrvatski sudovi i hrvatsko pravosuđe. U mandatu naše vlade oformili smo poseban tim u Ravnateljstvu policije koji se bavi baš Vukovarom i Ovčarom, ti procesi su u tijeku, svakih nekoliko mjeseci dođe do nekih novih otkrića i mi ćemo na tome ustrajati. Ratni zločini ne zastarijevaju”, odgovorio je Plenković Penavi u izjavi novinarima nakon svečanosti obilježavanja 30. obljetnice bitke za Vukovar.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nedavno je prozvao vrh HDZ-a i premijera Plenkovića da zajedno sa SDSS-om, vezano za popis stanovništva, u imaju dogovore na štetu Vukovara i Vukovaraca, a danas je pak poručio kako je velika sramota sadašnje i svih prošlih hrvatskih vlada da za sravnjivanje toga grada sa zemljom 1991. i tisuće ubijenih još uvijek nitko nije odgovarao.

Plenković je na to odgovorio da je njegova vlada vratila hrvatsku vojsku u Vukovar te da nema grada u Hrvatskoj kojemu su pomogla više nego Vukovaru.

"Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i nekakvog sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo", poručio je Plenković Penavi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene