Obavijesti Pretražite Navigacija
želi objektivnost

Ivan Penava: "Samo je u Hrvatskoj popis stanovništva politička kategorija"

Ivan Penava
Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr
Nakon što je Sabor prošlog tjedna usvojio Zakon o popisu stanovništa, Vukovarski se gradonačelnik upitao tko je taj tko daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne te ocijenio da je riječ o izravnom miješanju politike u struku.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u petak kako je samo u Hrvatskoj popis stanovništva politička kategorija kao i da bi krajnji cilj popisa trebao biti točan broj jer je riječ o statističkoj kategoriji u kojoj ima mjesta samo za metodologiju, profesionalnosti i hladnu objektivnosti.

Pročitajte i ovo Nikola Mažar OBLJETNICA MIRNE REINTEGRACIJE Jandrokovićev izaslanik u Vukovaru: "Penava mi je zabranio da govorim" Dvojezični natpis u Vukovaru OŠTRO PRIOPĆENJE Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti"

"Samo u Hrvatskoj svjedočili smo kroz sve dosadašnje popise stanovništva, a po prošlotjednom dogovoru tako će biti i s onim iz 2021. godine, da je popis stanovništva politička kategorija, a sudeći po koalicijskom dogovoru i kategorija manjinskih prava“, rekao je Penava na konferenciji za novinare na temu Zakona o popisu stanovništa kojeg je prošlog tjedna usvojio Sabor.

Glasovanje o tom zakonu 'zapelo' je već tjedan dana prije njegova usvajanja jer su manjinski zastupnici srušili kvorum uoči glasovanju s obzirom da nisu prihvaćeni amandmani njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika te da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Penava je citirao saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine Vladimira Bileka koji je u Saboru rekao da „…dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku“.

Miješanje politike u struku

Vukovarski se gradonačelnik upitao tko je taj tko daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne te ocijenio da je riječ o izravnom miješanju politike u struku.

Smatra da zahtjev predstavnika nacionalnih manjina predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio, „…a ako je tome tako, i ako na svoju sramotu ne vjerujemo vlastitim institucijama da nisu sposobne obaviti popis stanovništva, onda smo to trebali prepustiti strancima“.

"Popuštanje političkim pritiscima i dogovorima daje naslutiti da mjerodavni nisu na visini zadatka jer potkopavaju struku i njenu profesionalnost, a na taj način i državu te u pogledu utvrđivanja stvarnog broja stanovništva nastavljaju kontinuitet politike kaosa na štetu svih naših građana“, rekao je Penava.

U cijeli proces uključiti DORH, Ustavni sud i SOA-u

Kako se temeljem popisa ostvaruje čitav niz prava, Penava je pozvao da se u cijeli proces uključi DORH, Ustavni sud i SOA jer ih se to tiče i jer ih se cijelo desetljeće, kako je rekao, u Vukovaru suočava s dokazima poput dostavljenih "…imena više stotina osoba s lažnim prebivalištem i adresama na kojima žive u Srbiji i BiH, s lažnim adresama i fiktivnim kućnim brojevima u Vukovaru“.

Istaknuo je primjer Ratarske ulice u Vukovaru u kojoj je zadnji kućni broj 50, a na broju 84 ima prijavljenih stanovnika Vukovara. Podsjetio je na 2016. godinu kada je po podacima Ureda države uprave trebalo u Vukovaru u prvi razred osnovne škole upisati 420 djece, a upisano je 240 te istaknuo da je „nedostajalo 180 djece“.

Dodao je da u sve osnovne škole u Vukovaru ide 17,4 posto djece pripadnika srpske nacionalne manjine iako bi ih po logici popisa stanovništva iz 2011. godine trebalo biti 30 do 35 posto.

Po tom popisu Vukovar je imao 27.683 stanovnika no po evidencijama gradskih tvrtki u Vukovaru je bilo samo 22.100 žitelja.

"Kada treba pumpati popise radi ostvarenja prava onda nas ima više, a kad treba živjeti u Vukovaru i plaćati račune onda nas ima koliko nas ima“, istaknuo je Penava te zaključio da je sređeno stanje u popisu stanovništva interes svih koji teže dobrom upravljanju, transparentnosti, čistim poslovima i odnosima, a pri tom su ime, stupanj obrazovanja, nacionalnost i spol popisivača u potpunosti nebitni.

Nije važno tko popisuje, nego koliko nas ima

Nije važno tko popisuje, rekao je, već je važno koliko nas točno ima, kako u Vukovaru, tako i u Benkovcu, Kninu i Vrgorcu, a nesređeno stanje odgovara tek određenim interesnim skupinama i etno biznismenima.

"Grad Vukovar je iznimno zainteresiran za objektivan i točan popis stanovništva jer nam je red u popisu preduvjet za red u svim drugim segmentima života“, rekao je Penava i ustvrdio da se u prošlosti manipulacijom s popisom stanovništva u Vukovaru stvarao kaos na štetu svih Vukovaraca.

Stoga, rekao je, u cilju transparetnosti i točnosti grad Vukovar je spreman popis stanovništva i sufinancirat (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene