Obavijesti Video Pretražite Navigacija
delicija

Paški sir dobio europsku oznaku izvornosti: "Ti proizvodi imaju veću potražnju i dodanu vrijednost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paški sir dobio je europsku oznaku izvornosti i tako postao 24. proizvod s tom oznakom.

Paški sir dobio je europsku oznaku izvornosti. Od mlijeka ovaca s otoka Paga, ova delicija sada bi trebala biti bolje prepoznata na stranom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Natjecanje u Nantwichu Paški sir osvojio ZLATNU medalju na svjetskom natjecanju Slika nije dostupna Na vratima EU Što smo zaštitili, a što nismo od hrvatske autohtone hrane?

"Iskustvo govori da se u Europskoj uniji proizvodi koji imaju oznake izvornosti bolje trže, imaju veću dodanu vrijednost i bolje su prepoznati kod kupaca", kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ovo je 24. proizvod s europskom oznakom, a dio proizvodnje paškog sira završi u izvozu.

Izvoznicima pak, kažu, trebaju nova tržišta, izvan Europske unije, a to im nije jedina briga.

"Brine nas potencijalna recesija u nekim zemljama s kojima Hrvatska ima dobre gospodarske odnose, izvoz, Italija, Austrija, Njemačka", kaže Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

No ako do nje i dođe, danas su, tvrde, spremniji nego 2008. godine.

"2008. svi su govorili da se ništa neće dogoditi, tada smo naučili lekciju, i danas više nećemo vjerovati kad nam to kažu. Mislim da smo danas svi oprezniji i vrjedniji za to iskustvo", rekao je Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straža d.d..

To iskustvo Hrvatsku je stajalo toga da tek sada dostiže pretkrizni BDP. Ipak, ministra financija brine slaba produktivnost.

"Ako želimo viši i veći iskorak, i u gospodarskom smislu, i u rastu zaposlenosti, ali i u rastu plaća, neophodno je dizati produktivnost u privatnom, ali isto tako i u javnom sektoru", smatra Zdravko Marić, ministar financija.

Privatni sektor pak muku muči s radnom snagom.

Usred pada industrijske proizvodnje izvoz raste. Izvoznici to objašnjavaju tvrtkama koje u nas robu uvoze, a zatim je - dalje izvoze.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene