Ivica Pivac (Foto: Dnevnik.hr)
Ivica Pivac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Mesna industrija Braća Pivac kupila dionice Kraš ESOP-a čime je postati većinski vlasnik Kraša s 52 posto dionica s pravom glasa.


Odluku o prodaji dionica Mesnoj industriji braće Pivac donijela je skupština Kraš ESOP-a na sjednici u subotu, a odmah je sklopljen i ugovor o prodaji i prijenosu  276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,44636 posto temeljnog kapitala Kraša.

Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238.070.989,20 kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca, priopćili su iz Braće Pivac.

Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV). Na taj su način definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama.

Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac, izjavio je da oni već godinama ističu da Kraš vide kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju žele dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati.

"Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti. I naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda, pokazuju da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije", poručuje Ivica Pivac, dodajući da im je vizija poštovati dugu tradiciju Kraša.

"Uz profesionalnu upravu i stručnjake započet ćemo novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača. Uzbuđeni smo i jako se veselimo razdoblju pred nama, u kojem ćemo u suradnji sa svim dionicima nastaviti graditi uspješan i jak Kraš, osnaživati radnike i njihova prava te poticati domaću proizvodnju i hrvatsko gospodarstvo“, izjavio je Ivica Pivac.

Kraš je pokušao kupiti srpski poduzetnik Nebojša Šaranović u čijem su portfelju, osim papirne industrije, i tvornica Crvenka. 

O svemu su se za srpske medije ubrzo oglasili i iz Šaranovićeve kompanije Kappa Star Limited 

"Od početka su nas upozoravali na sinkronizirano djelovanje Mesne industrije Pivac i KRAŠ ESOP-a, tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuju takve špekulacije. To sinkronizirano djelovanje je formalno potvrđeno potpisom ugovora", ističu iz Kappa Stara Limiteda.