Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokupovali puno dionica

Stigla službena potvrda: Srpski Kappa Star Limited kupio preko 5 posto glasačkih prava u Krašu

Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Dionica Kraša danas je ponovno uzletjela na 850 kuna, odnosno za 20 posto u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 milijuna kuna.

Iza akcije čiji je motiv još nejasan stoji tvrka srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, koji na slobodnom tržištu nastoji kupiti što više dionica Kraša. U Šaranovićevu je portfelju osim papirne industrije i tvornica Crvenka, koja proizvodi popularne Jaffa kekse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorili i sindikat Katarina Peović tvrdi da Kraš uz milijunsku dobit dijeli otkaze: ''Otišlo je novih 20 radnika, a idućih 20 se sprema otići'' Slika nije dostupna "bit će još bolji" Braća Pivac su većinski vlasnici Kraša, radnici zadovoljni: "Ulažu velika sredstva i poštuju prava zaposlenih"

Zagrebačka burza objavila je nešto prije 15 sati kako su zaprimili obavijest od dioničara KAPPA STAR LIMITED d.o.o. o dosezanju i prelasku praga od pet posto glasačkih prava u Kraš d.d. Prag od pet posto prijeđen je 16. rujna 2019. godine i iznosi 5,439 posto.

Zaključno s petkom, vidljivo je da se udjel vlasnika skrbničkog računa Raiffeisen banke popeo na 3,67 posto, a to znači da se tijekom ponedjeljka, kada je u jednom danu prodana 51.161 dionica Kraša, popeo iznad pet posto, pa se po zakonu mora objaviti tko stoji iza računa, međutim do službene objave, koja se očekuje tijekom dana, može proći još 48 sati, piše Večernji list

Investicijska javnost pita se koji je motiv za snažna ulaganja u Kraš, na koji je Šaranović u nekoliko dana potrošio, pretpostavlja se, najmanje 90 milijuna kuna, ako je točna procjena da je kupio 75 posto dionica kojima se trgovalo. Inače od 5. rujna do danas u 13 sati trgovalo se sa 180 tisuća dionica Kraša, odnosno 12 posto ukupno izdanih dionica te tvrtke. Ni tvrtka MI Pivac koja posjeduje 30,7 posto kompanije nije prodavala svoje dionice, kao ni tvrtka Kraš ESOP u kojoj su udruženi radnici i mali dioničari. Oni zajedno imaju oko 49 posto tvrtke, ali kako i Kraš d.d. posjeduje pet posto udjela u kompaniji, a to su dionice bez prava glasa, ta dva dioničara imaju većinu glasova.

Iz Kraša su na upit Zagrebačke burze o postojanju cjenovno osjetljivih informacija odgovorili kako "ne postoji niti jedan razlog za porast cijene dionica".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene