Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medicinski kanabis

Pacijenti se okrenuli crnom tržištu: Dostupni i legalni lijekovi jednostavno su preskupi

Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
U vrijeme bivše, SDP-ove Vlade ozakonjena je nabava preparata na bazi medicinskog kanabisa, no više od dva mjeseca preparata nema u hrvatskim ljekarnama. Količine koje nisu uspjeli prodati povučene su. Iz Ministarstva zdravstva kažu da rješavaju problem, no pacijenti kojima su takvi, iako skupi pripravci ublažavali tegobe, odavno su se okrenuli crnom tržištu.

Đani je u kolicima zbog dijagnoze multiple skleroze. Dijagnosticirana mu je prije 14 godina. Da mu medicinski kanabis i pripravci koji ga sadrže olakšavaju, otvoreno priznaje. No postoji problem – ono što je dostupno i legalno njemu je preskupo. Nije na listi lijekova HZZO-a i sam to ne može financirati. Pribjegao je terapijama koje nudi konvencionalna medicina.

Pročitajte i ovo Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!" Pacijenti u kritičnom stanju prevezeni s otoka Raba po jakom nevremenu - 3 Akcije na Rabu i Šolti VIDEO Spašavali pacijente u kritičnom stanju po orkanskoj buri: Pogledajte dramatičnu snimku

"Dvije do tri tisuće mjesečno za pripravke, to nema ni zdrav čovjek, a kamoli bolestan", govori Đani Gržeta.
Prije nešto više od dva mjeseca ljekarne su ostale bez zaliha koje su bile u prodaji. Povučene su jer im je istekao rok. Pacijentima se nudi alternativni pripravak.

Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

"Što se tiče samog pacijenta i djelotvornosti, ista je situacija. No zamjena je nešto skuplja, košta oko 5 tisuća kuna, ali ovisno o pacijentu to može biti terapija za mjesec-dva, ovisno o simptomima", govori predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Otkad je država ozakonila uporabu i liječenje kanabisom, prodaja nije porasla. I liječnici ga rijetko propisuju.

"Rekla bih da je potražnja za tim lijekom puno manja nego smo očekivali. Mislim da je crno tržište jedino profitiralo u ovoj situaciji", govori Soldo.

U Ministarstvu zdravstva, kažu, znaju za nestašicu.

Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kako do pripravka na bazi kanabisa? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

U Povjerenstvu koje je sve zagovaralo mišljenja su da ministar Milan Kujundžić ignorira problem. "Tako da mi se čini da je sav trud oko pravilnika i reguliranja medicinskog kanabisa u praksi bačen u vjetar", govori Ognjen Brborović iz Povjerenstva za primjenu indijske konoplje u medicinske svrhe.

A rješenje za oboljele poput Đanija je ili ilegalno ili preskupo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene