Medicinska konoplja na policama hrvatskih ljekarni naći će se od sredine svibnja. Potvrdili su to Dnevniku Nove TV iz Ministarstva zdravlja.


Naš sugovornik nije mogao čekati. Za medicinskim kanabisom posegnuo je ilegalnim putem. Boluje od jednog tipa leukemije. Pripravak je kupio prije 2 tjedna, a prvi rezultati, tvrdi, već su tu. 'Svaki tjedan, zapravo, te vrijednosti su sve bolje i bolje. Da li da se to samo može pripisati samo korištenju ulja, naravno da je to upitno. Sada već desetak dana nisam ovaj ni jednu tabletu protiv bolova popio', kaže nam sugovornik.

Vezani članci Zbog koronavirusa porast prodaje vitamina - 6 Potražnja eksplodirala u doba pandemije: Ljekarne bilježe velik porast interesa za ovim proizvodima, ali stručnjaci upozoravaju - "Treba paziti na količine i deklaracije“ Igla za cijepljenje, ilustracija Počinje cijepljenje protiv gripe, interes nikad veći: "Količine koje su dosad došle u ljekarnu rasprodale su se u jednom danu"

Struka vjeruje da kanabis isključivo i može samo ublažiti simptome bolesti. Nikako izliječiti osobu. Stoga pripravak neće biti na listi HZZO-a, pacijenti će ga plaćati sami.

'Mi u ovom trenutku ne očekujemo da će on biti na listi zato što se radi o liječenju simptoma, a ne zapravo o lijeku u onom smislu u kojem su naši lijekovi na listi', kaže Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.

Cijena bi se, kako neslužbeno doznajemo, za mjesečnu terapiju trebala kretati između 1500 i 2000 kuna.

Pripravak će se uvoziti iz Kanade, a distribuirat će ga Imunološki zavod u obliku kapsula. 'Bit će dostupni u dvije jačine i izdavat će se pacijentima isključivo u ljekarni na recept propisan od strane izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista', kaže dr. Romana Katalinić iz Sektora za lijekove Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj medicinski kanabis trenutačno mogu dobiti samo pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma.

Struka pak u izlječenje ne vjeruje. Cilj legalizacije je zaštita pacijenata od ilegalnih pripravaka, često upitne kvalitete.