Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte zašto...

OVO je mjesto hrvatski fenomen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demografski podaci Hrvatskoj, nažalost, već godinama ne idu u korist. Dok stručnjaci upozoravaju da nas je sve manje i da kao nacija starimo, postoje i svijetli primjeri. Upravo jedan takav pronašli smo u Vrani kraj Zadra, mjestu koje je hrvatski uzor u natalitetu.

Vrana je svojevrstan hrvatski fenomen. U proteklih 5 godina, u odnosu na broj umrlih, broj rođenih ne samo da je udvostručen, nego je gotovo tri puta veći. Tamo postoje primjeri obitelji s petero, pa čak i šestero djece. Svi redom kažu da žive ugodnim seoskim životom i da za veliku obitelj nije potrebno veliko bogatstvo.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija dane su provodili igrajući se Užas u Istri! Majka s dečkom otišla na put, maloljetnu djecu ostavila danima samu u mračnom prostoru bez grijanja

A roditeljstvo je, tvrde, samo stvar izbora. Ima još dobrih vijesti u Vrani, njihovu povijest je prepoznala čak i Europska Unija, pa im je iz njezinih fondova stiglo čak 2,5 milijuna eura za obnovu građevine Maškovića han, najzapadnije građevina Turskog carstva u Europi što ima veliki turistički potencijal.

>> 'Ljudi su prekomotni, ne mogu imati 2 djece, ali zato moraju imati Mercedes '

Dok ne krene turizam, glavna uzdanica i dalje će biti poljoprivreda. Proizvodi iz Vrane nadaleko su poznati. I tako smo u samo jednoj priči pronašli smo čak tri pozitivna primjera. Prvo, povećanje nataliteta. Drugo, korištenje kulturnog nasljeđa u svrhu dobivanja novca iz europskih fondova. I treće, povezivanje poljoprivrede i turizma. Vrana je očigledno pravi i konkretan primjer kako bi trebalo izgledati spajanje takozvane plave i zelene Hrvatske. Malo mjesto, ali veliki uzor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene