Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što nakon brexita

Otvara se novo tržište rada: Hoće li uslijediti egzodus Hrvata i u Ujedinjeno Kraljevstvo?

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Ujedinjeno Kraljevstvo od 1. srpnja ukinut će ograničenja za pristup svojemu tržištu rada za hrvatske državljane. Provjerili smo koliki je dosad bio interes naših radnika za UK, te što će se nakon Brexita dogoditi s Hrvatima koji su zaposleni tamo.

Nakon što je Theresa May, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, obavijestila premijera Andreja Plenkovića da će od 1. srpnja ukinuti ograničenja za hrvatske radnike, logično je pretpostaviti da će porasti interes onih koji ionako razmišljaju o odlasku u inozemstvo .

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 TRŽIŠTE RADA Radnika sve više nedostaje: Pet zanimanja je posebno traženo Kraljevska obitelj: Elizabeta II. i princ Philip s Charlesom i Annom povijesni trenutak Charles III. prisjetio se uspomena s majkom: "Jedan prizor nikada neću zaboraviti. Bili smo mali i kupali smo se, a onda je ona ušla"

Na to se, očito, spremaju i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, gdje su nam rekli da, doduše, u protekla 24 sata nije zabilježen pojačan broj upita o mogućnostima rada u Ujedinjenom Kraljevstvu, "no može se očekivati nešto veći interes u idućem razdoblju". 

Zanimljivo je da na njihovim stranicama, među oglasima za poslove u Europskoj uniji, trenutno nema ponuđenih poslova za UK.

"Nekoliko takvih natječaja objavljeno je tijekom 2013. i 2014., a broj natječaja smanjio se nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje, u cilju zaštite nacionalnog tržišta rada, donio odluku o neobjavljivanju natječaja za medicinsko osoblje i informatičare s mjestom rada u inozemstvu, što su bili profili koje su poslodavci iz Ujedinjenog Kraljevstva uglavnom tražili. Budući da je u Ujedinjenom Kraljevstvu na snazi režim radnih dozvola za hrvatske građane te s obzirom na veličinu hrvatskog tržišta rada, poslodavci iz UK-a u potrazi za radnicima okretali su se tržištima drugih članica EU-a", kažu u HZZ-u.

U UK sve manje nezaposlenih Hrvata traži posao

Prema njihovim podacima, tijekom 2017. iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u UK-u odjavljeno je 16 osoba, tijekom 2016. godine 21 osoba, a tijekom 2014. i 2015. po 28 osoba.

Prema službenim podacima, u Ujedinjenom Kraljevstvu minimalna cijena radnog sata je 7,5 funti (oko 63 kune), no ona je na snazi još samo sljedeći tjedan. Od travnja će, naime, minimalna cijena radnog sata iznositi 7,83 funte (oko 66 kuna). Iz toga proizlazi da će najniža mjesečna plaća u UK (za 170  radnih sati) iznositi nešto više od 11.200 kuna. 

Prosječna brutoplaća u siječnju je iznosila nešto više od dvije tisuće funti, odnosno nešto više od 17 tisuća kuna

Ilustracija (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Pritom valja računati i na visoke troškove života, naročito u Londonu, gdje za najam jednosobnog stana valja izdvojiti barem tisuću funti mjesečno (gotovo 8500 kuna). No, nije sve tako crno jer za one s najnižim primanjima u UK-u na raspolaganju je i financijska pomoć lokalne zajadnice kod primjerice plaćanja najma i nekih drugih davanja.

Nezaposlenost svega 4,4 posto

Službeni podaci pokazuju da broj nezaposlenih raste. Tako je u posljednja tri mjeseca 2017. godine dosegao brojku od 1,47 milijuna nezaposlenih. No ne brinite se, stopa nezaposlenosti u UK-u posljednje četiri godine zapravo pada, pa s tim posljednjim rastom iznosi svega 4,4 posto. U Hrvatskoj je, silnom iseljavanju unatoč, ta stopa na oko 12 posto. 

Također, službeni podaci kažu je u Ujedinjenom Kraljevstvu zaposleno 28,7 milijuna njihovih državljana, 2,35 milijuna državljana članica EU-a i još 1,17 milijuna državljana drugih zemalja. 

Za sve koji se pitaju što će biti s njima nakon Brexita, potražili smo odgovor u veleposlanstvu Ujedinjenog Kraljevstva. 

Ostaju i nakon Brexita

"Ukidanje ograničenja za radnike iz Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini važno je u kontekstu Brexita, jer se time u potpunosti izjednačavaju prava hrvatskih državljana s pravima ostalih građana EU-a u UK, što ujedno znači da će prava koja budu ostvarivali do kraja 2020. godine biti u potpunosti zaštićena Sporazumom o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Prema sadašnjoj situaciji u pregovorima, svi EU građani koji budu zakonito boravili u UK do kraja 2020. godine ostvarivat će temeljem navedenog Sporazuma pravo na trajni boravak, radna prava, prava na spajanje obitelji, pravo na socijalnu zaštitu i slično", kažu nam u veleposlanstvu UK-a. 

Dodaju, međutim, da će se prava građana EU-a, pa tako i radna prava, definirati sporazumom o budućim odnosima EU-a i UK-a nakon prijelaznog razdoblja (koje započinje 29. ožujka 2019 povlačenjem UK-a iz Europske unije, a završava 31. prosinca 2020.) ili, pak, nacionalnim zakonodavstvom Ujedinjenog Kraljevstva.

"Pregovori o budućim odnosima nisu još počeli, pa je stoga nezahvalno u ovom trenutku nagađati kakvo će rješenje u konačnici biti dogovoreno", poručuju iz veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva.

Četiri leta Croatia Airlinesa tjedno

Na navalu hrvatskih radnika na britanska radna mjesta zasad se ne sprema ni nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines. Nakon što su prije nešto više od godinu dana prodali pet jutarnjih slotova na londonskom aerodromu Heathrow, ostala su im još četiri večernja.

Njihovi Airbusovi 319 (144 sjedala) i 320 (174 sjedala) u London lete u poslijepodnevnim satima ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene