Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugotrajne posljedice

Jeste li znali da su divlje svinje u jugoistočnoj Njemačkoj - radioktivne? Sada je otkriveno i što je tomu uzrok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofa u Černobilu i testiranje nuklearnog oružja glavni su krivci što svinje u jugoistočnoj Njemačkoj i dalje imaju visoke razine radioaktivnog cezija. Ovaj fenomen je poznat kao "paradoks divlje svinje".

Poznato je da divlje svinje u jugoistočnoj Njemačkoj imaju visoke razine radioaktivnog cezija, što se često pripisivalo katastrofi u Černobilu 1986. godine. No dok su se razine radioaktivnosti smanjile kod drugih životinja, iz nekog misterioznog razloga su se zadržale u veprovima, što je fenomen poznat kao "paradoks divlje svinje".

Novo istraživanje pokazuje da je osim Černobila glavni krivac za ovu pojavu - testiranje nuklearnog oružja provedena sredinom 20. stoljeća.

Science Alert piše kako se čini da se divlje svinje putem hrane i dalje komtaminiraju radioaktivnim materijalom i da krivac nije samo Černobil i černobilska katastrofa već i nuklearno testiranje. 

Radioekolog Felix Stäger sa Sveučilišta Leibniz u Njemačkoj i njegovi kolege napravili su analizu razine cezija u 48 uzoraka mesa divljih svinja koje su od 2019. do 2021. prikupili lovci iz 11 regija Bavarske. Razina radioaktivnog cezija u 88 posto ispitanih uzoraka mesa bila je viša od njemačkog zakonskog praga.

Pročitajte i ovo Uragan Idalia - 3 dramatične snimke VIDEO Razorni uragan stvorio kaos na Floridi: "Naručeno je mnogo vreća za mrtve. Očekuju žrtve, ne želim biti jedna od njih"

Stručnjaci su utvrdili da je testiranje nuklearnog oružja odgovorno za 12 do 68 posto kontaminacije u uzorcima. Odnosno, unatoč tome što je Černobil glavni izvor cezija u divljim svinjama, otprilike četvrtina uzoraka je imala dovoljno značajan doprinos cezija iz testiranja nuklearnog oružja.

Prehrana divljih svinja, koja uključuje podzemne tartufe, apsorbirala je različite razine kontaminacije iz oba izvora, što je pridonijelo trajnoj radioaktivnosti životinja, navodi se u istraživanju. 

Studija je objavljena u časopisu Environmental Science & Technology.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene