Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u ukrajini

Čelnik agencije za atomsku energiju o okupaciji Černobila: "Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

"Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna", rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, novinarima ispred elektrane 140 km sjeverno od Kijeva.

Grossi je u Černobilu bio povodom 36. obljetnice najgore civilne nuklearne katastrofe kada se u elektrani zapalio četvrti reaktor i eksplodirao 26. travnja 1986. godine.

Nakon razgovora U Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Grossi je rekao da će IAEA i Ukrajina u Černobilu obnoviti "sve tamošnje kapacitete i infrastrukturu koja je oštećena posljednjih nekoliko tjedana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASTRAŠUJUĆA SVJEDOČANSTVA Rusi koji su kopali rovove kod Černobila imaju još godinu dana života. Zaposlenici krali gorivo kako bi radili generatori

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je rusko ponašanje na tom mjestu i rekao da je Moskva potpuno zanemarila nuklearnu sigurnost ispaljujući rakete iznad Černobila i dvije druge nuklearne elektrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimka iz zraka VIDEO Ruski vojnici kopali rovove u Černobilu? "Ovo je potpuno zanemarivanje ljudskog života"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna totalna logistička blamaža U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Zelenski je u utorak kasno navečer ocijenio kako je ponašanje Rusa nakon zauzimanja elektrane pokazalo kako "izgleda da uopće ne razumiju što je Černobil" i rekao da su ruski vojnici ukrali opremu za mjerenje radijacije.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene