Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke Arbitražnog suda

Otkrivamo kako izgleda svakodnevica hrvatskih ribara u Piranskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Slovenije s kojom Hrvatska ima neriješena granična pitanja, u blokiranje puta prema članstvu u OECD-u uključila se i Mađarska.

Mađari su protiv hrvatskog ulaska u društvo gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Potpredsjednica Vlade Mađarska blokada Hrvatske: "To je neobično i iznenađeni smo povezivanjem ovakvih dviju stvari"

"Glavni razlog ovakve odluke je situacija koja proizlazi zbog stanja oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj te odnos prema predsjedniku uprave MOL-a", poručuju iz mađarskog ministarstva.

Podsjetimo, Zsolta Hernadija Hrvatska je optužila da je bivšeg premijera Ivu Sanadera podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.

Mađarska odbijenica iznenadila je potpredsjednicu Vlade.

Dalić iznenađena potezom Mađara

"To je neobičan potez i iznenađeni smo povezivanjem ovakvih dviju stvari. Uvjerena sam da ćemo problem riješiti na bilateralan način s Mađarskom", kazala je Martina Dalić.

U biletaralu s Mađarima već u utorak će predsjednica. Potez Mađara na Pantovčaku je neugodno odzvonio.

Unatoč kompleksnom problemu INA/MOL, Predsjednica se nada kako bi se moglo pronaći zajedničko rješenje.

SDP-ovac Joško Klisović pak zagovara oštru retoriku prema Mađarima.

"Nedolazak na visokoj razini i otkazivanje posjeta sigurno je jedna vrlo snažna poruka drugoj državi. S obzirom da su Mađari imali potrebu poslati ovako žestoku poruku Hrvatskoj, mislim da bi Hrvatska trebala odgovoriti na način da shvate da se i nama ne dopada ovo ponašanje Mađarske", kaže Joško Klisović, bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova.

Prvi su Hrvatsku blokirali Slovenci. Pod izlikom da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Most kao razlog ovakvog ponašanja susjeda vidi u lošoj vanjskoj politici.

"Pa ne može se dogoditi da se OECD ide blokirati zato što Slovenija ima određeni spor sa Hrvatskom da to Hrvatska vanjska politika nije unaprijed pokušala riješiti i ovo sad što se događa sa Mađarskom. Kažem opet samo zbog toga što su one Vlade koje su bile do nas su provodile slugansku politiku a ne suverenu politiku kakvu Hrvatska zaslužuje", kaže čelnik Mosta Božo Petrov.

Hrvatska policija nadzire morsku granicu. Bilo je nekoliko slučajeva prelaska slovenskih brodova u hrvatsko teritorijalno more.

Slovenski premijer Miro Cerar vjeruje kako ovakva situacija neće dugo trajati.

„To je slobodno područje gdje će se, naravno, loviti kao što su se navikli.Sada nije vrijeme za zaoštravanje situacije", kaže Cerar.

Hrvatski ribari: "Svakodnevno susrećemo slovensku policiju"

Profesionalni ribar Danilo Latin u razgovoru s reporterkom Nove TV Petrom Fabian Kapov poručuje kako hrvatski ribari svakodnevno susreću slovensku policiju.

„To je naša svakodnevnica. Naš izlazak na more je popraćen intervencijom ili pokušajem intervencije slovenske policije. Upozoravaju nas da se nalazimo u slovenskim teritorijalnim vodama i tako nas pokušavaju odvratiti od ribarenja u tom području. Želim napomenuti na tri eklatantna primjera kršenja međunarodnog prava na koje se Slovenija poziva. To je proglašenje ribolovne zone između hrvatskih i talijanskih teritorijalnih voda, cjelovita pripadnost Piranskog zaljeva Sloveniji i unilateralna implementacija odluke Arbitražnog suda“, kaže Latin.

Kaže nam kako se sa kolegama iz Slovenije ne susreću.

„Ovakva situacija ne vodi dobrom ni za Hrvatsku ni za Sloveniju. Vidljiva je tendencija eskalacije incidenata i sve teže će biti podnijeti ovaj psihološki pritisak. Upitan je i sigurnosni faktor. Od Vlade očekujem da se zaštiti cjelovitost hrvatskog teritorija“, kaže Latin.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene